Sport

Jedrenje

Jedrenje: Fantela i Marenić prvi u 470, Stipanović drugi u Laseru, Kljaković Gašpić treći u Finnu

Jedrenje: Fantela i Marenić prvi u 470, Stipanović drugi u Laseru, Kljaković Gašpić treći u Finnu

Hrvatski jedriličari u tri se discipline nalaze među prva tri nakon tri dana natjecanja na regati Svjetskog kupa u Hyeresu. Šime Fantela i Igor Marenić i dalje su prvi u klasi 470, Tonči Stipanović drugi je u Laseru, a Ivan Kljaković Gašpić treći u Finnu, a do kraja regate ostala su još dva dana.

U prošlih desetak godina koliko traje veliki uzlet hrvatskog olimpijskog jedrenja bilo je sjajnih rezultata, radovali smo se brojnim medaljama i iznimnim postignućima, ali sve su naznake da bi ovaj olimpijski ciklus mogao čak nadmašiti prethodna dva. Naznake da su naši momci i cure sazreli. U Hyeresu ove godine, u novom sustavu natjecanja, koji je u svakoj klasi dopustio nastup samo 40 probranih iz cijelog svijeta, CRO jedra dijele lekcije.

Šime Fantela i Igor Marenić zadržali su broj jedan među dvojcima i nakon šest jedrenja, imaju stabilno vodstvo od 11 bodova u odnosu na drugoplasirane Talijane Zandonu i Trania.

"Prvi plov smo dobro startali, napravili smo jednu sitnu grešku nakon starta, išli smo zatvoriti desnu stranu, a trebali je ići lijevo, međutim odličnim jedrenjem došli smo do petog mjesta u cilju. U drugom plovu smo bili tek 25., svašta nam se izdogađalo, mogli smo završiti i među posljednjima, tako da smo zapravo i dobro prošli. U taktičkom nadmudrivanju s Talijanima izgurali su nas na startu, takli smo sudački gumenjak, morali odraditi kazneni okret i tako startali iza cijele flote. Uspijeli smo se izvući, međutim u drugoj stranici u vjetar smo naglo počeli gubiti na brzini, svi su nas prolazili, vidjeli smo da nešto nije u redu, digli kobilicu i našli na njoj najlonsku vrečicu koja nas je zaustavila", Fantelini su dojmovi u petak.

U Laseru Tonči Stipanović i dalje smireno, drugi je nakon šest jedrenja, iza Australca Toma Burtona koji ima samo pet bodova prednosti.

"Dobro je bilo danas. Prvi plov sam vodio na prvoj oznaci, ali nisam se baš dobro snašao niz vjetar po laganom vjetru. Nedostajalo je malo brzine, tako da sam ušao treći. U drugom plovu sam bio odlično pozicioniran, ali sam se pred kraj prve stranice našao na lošijoj strani, pa sam prvu oznaku obišao 16. Međutim ovoga puta sam dobro jedrio niz vjetar, uspio nadoknaditi mjesta i stigao osmi do cilja", ispričao je Stipanović.

Filip Jurišić nalazi se na 29. mjestu, Daniel Mihelić jedno niže.

Nakon nešto skromnijeg početka regate Ivan Kljaković Gašpić nije prestao "gristi". Naprotiv, korak po korak, prvog dana je bio ispod 20. mjesta klase Finn, jučer 11., danas je već stigao do trećeg mjesta. Pokazatelj da njegovo razmišljanje kako u jedrenju trebaš biti strpljiv itekako ima temelja.

"Bit će sve to dobro, samo treba posložiti još par stvarčica. Novi brod, još ga tražim po malom vjetru. Prva dvojica, Giles Scott i Edward Wright su odmakli u bodovima, ali ostali su tu. Bit će još velike borbe za postolje u Hyeresu", rekao je Kljaković Gašpić.

Milan Vujasinović je na 12. mjestu.

Napredovala je i Tina Mihelić, stigla je do 16. mjesta Laser Radiala. 49eri su odradili devet jedrenja, Pavle Kostov i Petar Cupać su 23.

"Uf, malo je opasno. S brzinama koje mi postižemo i flotom od 40 brodova zaista je jučer po jačem vjetru bilo opasno. Ja osobno uživam u ovom novom izazovu, ali zaista treba biti strašno oprezan da ne pokosiš nekog drugog i ne ozlijediš sebe. Danas nije išlo, pali smo u poretku, kao i uvijek sve je škola, puhao je južin koji je ovdje u Hyeresu baš zeznut", komentirao je Kostov.

Vode i dalje Novozelanđani Burling/Tuke.

Osam jedrenja su odradili daskaši, Luka Mratović je 31., na prvom mjestu ponovno promjena, Francuz Pierre le Coq.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.