Sport

Nogomet, FIFA

FIFA: Broj sudionika na SP-ima po kontinentima ostaje isti

FIFA: Broj sudionika na SP-ima po kontinentima ostaje isti

Delegati na Kongresu Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) odlučili su kako se neće mijenjati broj sudionika po kontinentima za sljedeća dva Svjetska prvenstva koja će se održati u Rusiji 2018., te Kataru 2022. godine.

To znači da će na tim SP-ima uz domaćine igrati još po 13 reprezentacija iz Europe, pet iz Afrike, po četiri iz Sjeverne Amerike i Azije, te tri iz Južne Amerike, dok će se o preostala dva sudionika odlučivati u interkontinentalnim kvalifikacijama u kojima će sudjelovati po jedna reprezentacija iz Sjeverne Amerike, Azije, Južne Amerike i Oceanije.

Također, u subotu su delegati na Kongresu odlučili kako će se za domaćina SP-a 2026. godine moći kandidirati sve članice FIFA-e osim onih iz Azije jer će se SP 2022. održati na tom kontinentu.

To znači da će za domaćina SP-a 2026. moći konkurirati i europske zemlje iako će se SP 2018. održati u Rusiji. Ipak, favorit za dobijanje domaćinstva SP-a 2026. su SAD od kojih se očekuje podnošenje kandidature.

Prema ranijoj ideji predsjednika FIFA-e Seppa Blattera, koji je u petak dobio novi peti mandat, uveden je sustav "rotacije" domaćinstava SP-a po kontinentima, pa je tako SP 2010. održano u Africi (JAR), a ono 2014. u Južnoj Americi (Brazil). Sada je taj sustav ublažen, pa se za domaćina sljedećeg SP-a ne mogu kandidirati samo zemlje s kontinenta na kojemu je održano prethodno.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.