Sport

Košarka, 40. Tradicionalni Otočni košarkaški turnir Ist 2015

Zabava i druženje moto su košarkaškog turnira na Istu već 40 godina

Zabava i druženje moto su košarkaškog turnira na Istu već 40 godina

Jedna lijepa tradicija ide dalje. U subotu će na Istu biti održan 40. Tradicionalni Otočni košarkaški turnir Ist 2015. Dosta unaprijed o ovom turniru se priča, mnoge generacije često ga spominju kao jedan od najljepših na kojem su nastupili.

Vjerujemo da će tako biti i ovog puta, inicijator prvog okupljanja još davne 1975. bio je Senko Matunić koji je i dan dana uvijek tu negdje. I za ovo izdanje on je jedan od tih kojeg se dosta toga pita. Kako je sve krenulo prisjetio se.

"Mi smo napravili tada igralište ali u manjim dimenzijama i onda je bilo logično da ga službeno i otvorimo i to svečano proslavimo. Igrali smo međusobno mi Išćani, Gornjani i Donjani. Iduće godine u glavi mi se pojavila ideja da mi napravimo i pravi turnir za naša susjedna otočna mjesta Molat, Brgulje, Zapuntel, Silbu i Olib. Tako je sve počelo a s godinama se proširilo i na ostala mjesta diljem Zadarske županije. Ne želim sebe stavljati u prvi plan, puno je tu bilo volontera kako onda tako je i sada. Svi smo mi podjednako zaslužni što turnir još uvijek živi".

Malo po malo stigli ste i do brojke od 40 godina postojanja.

"Da, makar sada to organiziraju generacije koje onda nisu bile niti rođene što je nam posebno drago. Presretni smo što su i naši mladi nastavili ovu tradiciju i da njeguju nešto što smo mi davno započeli. Međutim, mi smo i dalje tu, za pomoći im nekim savjetom i vjerujte oni to jako cijene".

Što bi istaknuli kao posebnost tog Vašeg turnira.

"Samo druženje, sve su to dečki i cure koji idu skupa u školu, fakultete i druže se i u svoje slobodno vrijeme. Ovaj turnir ta prijateljstva bi još više učvrstio, po završetku igre, uslijedio bi ples, večera, zabavljanje do zore. Okupljanje tih mladih i dalje jedini je cilj i moto ovog turnira".

Novčane nagrade ne postoje.

"Ma kakvi, pobjednik turnira dobiva samo večeru, a svi sudionici majicu, zastavicu i ručak. Novac je sredstvo, on čovjeku ne smije biti cilj i nama nikada nije bio i neće biti. Samo druženje tih mladih, to nema nikakvu cijenu i upravo radi toga smo i ponosni."

Rekli smo turnir počinje u subotu 25. srpnja. U 9 sati je izvlačenje parova a pola sata kasnije s odigravanjem prvog sraza starta i samo natjecanje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.