Sport

Nogomet, Kvalifikacije za EP 2016.

Prokletstvo svjetske bronce: Ide li Nizozemska tragom Hrvatske, Turske, Švedske

Prokletstvo svjetske bronce: Ide li Nizozemska tragom Hrvatske, Turske, Švedske

Šest puta za redom reprezentacija koja je osvojila broncu na SP-u nije se plasirala na idući EP! Njemačka je tu tradiciju prekinula, no sada su Nizozemci blizu istom pothvatu

Bilo je to nešto što smo mislili da je ostalo u prošlosti, da se to prokletstvo više neće ponavljati. No, sada Nizozemci tako neodoljivo podsjećaju na njega.

O čemu je riječ? O prokletstvu svjetske bronce! Nizozemska je, naime, osvojila broncu na SP-u u Brazilu, a sada bi mogla ne otići na Euro. Kao što se ranije u povijesti dogodilo šest puta za redom!

Turska je 2002. bila brončana na SP-u, a 2004. nije se plasirala na Euro, Hrvatska nije bila na EP-u 2000. kao treća sa SP-a 1998., Švedske nije bilo na Euru 1996., dvije godine nakon osvajanja svjetske bronce, Italije na Euru 1992. nakon svjetske bronce '90., dok je Euro 1988. protekao bez Francuske (bila treća na SP-u 1986.), a onaj 1984. bez Poljske, brončane sa SP-a '82.

Tek je Njemačka prekinula taj niz, jer osvojila je svjetsku broncu 2006., pa otišla na EP 2008., a onda je isto ponovila i dvije godine kasnije trećim mjestom na SP-u u JAR-u. I opet se plasirala na EP.

Vraćaju li, dakle, Nizozemci staro prokletstvo?

Goal.com/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.