Sport

Jedrenje

Jedrenje: svjetski kup, finale u Abu Dhabiu

Jedrenje: svjetski kup, finale u Abu Dhabiu

Donosimo vijesti s finala Svjetskog kupa u Abu Dhabiu, gdje se očekuju dobri rezultati za hrvatske natjecatelje. Rasplet situacije kakav smo u finalu Svjetskog kupa i očekivali, s obzirom na visoku razinu forme koju su naši natjecatelji i ove godine pokazali.

 

Sve manje od plasmana u plovove za odličja za Ivana Kljakovića Gašpića, Tončija Stipanovića i Martina Dolenca bio bi podbačaj. Istina, flota finaša je vrlo mala, ali kad je već zbog broja sudionika plov za odličja bio siguran onda je Ivan zadao sebi drugi cilj, a to je naravno što viši plasman. Dan uoči kraja mu to sasvim dobro ide. Nakon šest jedrenja je prvi, sa četiri boda prednosti u odnosu na drugoplasiranog Britanca Edwarda Wrighta.

- Kao i prethodna dva dana vjetar iz pustinje je izdržao dva plova. U prvom sam malo izgubio u stranici niz vjetar, Englez se odvojio tako da sam samo mogao kontrolirati ostatak flote. Drugi plov vjetar je bio slabiji, koncentrirao sam se Wrighta. Izmijenjivali smo se u vodstvu, turski kormilar nam je bio blizu. Nadomak cilj bio sam u čistom vodstvu, međutim dobio sam penal, morao odraditi kazneni okret i tako opet ušao drugi. Šteta što nisam kapitalizirao još malo prednosti u drugom plovu, uoči sutrašnjeg plova za odličja - komentirao je Ivan.

 Tonči Stipanović nalazi se nakon šest jedrenja za Laser na sedmom mjestu, deset ga bodova dijeli od postolja, međutim s obzirom da nije prvi do bronce, već tu ima dosta kormilara ispred njega koji također konkuriraju, s pokojim bodom manje, treba se dosta toga složiti da i ove godine uzme medalju u Abu Dhabiu.

- Laganiji vjetar danas, U prvom plovu sam malo predugo čekao na lijevoj strani, poslije nisam dobro odjedrio niz vjetar i nisam se više mogao izvući. Bio sam 14. U drugom plovu sam se držao desno, imao sam jači vjetar od drugih i ušao drugi u cilj. Šteta, mogao sam se u ukupnom poretku ubaciti među prvu trojicu, ovako će sutra biti teško, ali ne i nedostižno doći do medalje - razmišlja Tonči.
Prvi je i dalje Australac Tom Burton.

Pozivna disciplina daske sa zmajem ima drugačiji format natjecanja. 12 natjecatelja ulazi u polufinale, dvije skupine po šest, iz kojih onda po trojica idu u finale. Martin Dolenc je nakon deset jedrenja osmi, prije prosvjeda. Čak šest plovova su kiteri danas odradili.
- Prenosimo u polufinale četiri boda, u polufinalu su dva plova, moram biti u svojoj skupini treći da bi ušao u finale u kojem se jedri jedan plov. Sve je otvoreno i sve je moguće - zadovoljan je naš mladi daskaš.

Sutra je, dakle, zadnji dan finala Svjetskog kupa. Jedno postolje je prilično sigurno, vidjet ćemo hoće li biti još koje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.