Sport

Jedrenje

Jedrenje: Presjek uspješne 2015. godine

Jedrenje: Presjek uspješne 2015. godine

Svjetsko srebro Šime Fantele i Igora Marenića, europsko zlato Ivana Kljakovića Gašpića, europska bronca Tončija Stipanovića, ispunjena olimpijska norma Pavla Kostova i Petra Cupaća. Među juniorima drugi na svijetu do 23 godine i brončani u Europi Nenad Bugarin, svjetski i europski prvak do 18 godina Martin Dolenc. To su najznačajniji rezultati hrvatskog jedrenja ove godine

Godina za nama donijela je ponovno puno lijepoga, od siječnja do prosinca bilo je razloga za slavlje. Ništa manje od naših najboljih jedriličara nismo ni očekivali. Većina ciljeva za ovu godinu je ostvarena, kreću završne pripreme za Rio 2016. Sedam sportaša broji sad hrvatska jedriličarska olimpijska misija, početkom travnja iduće godine još troje CRO jedriličara može uloviti kartu za Olimpijske igre.

Najznačajniji rezultat ove godine je svakako svjetsko srebro Šime Fantele i Igora Marenića. Na Svjetskom prvenstvu olimpijskih dvojaca klase 470 u Haifi u listopadu po šesti put popeli su se Šime i Igor na postolje, malo je nedostajalo da osvoje i zlato. Na predolimpijskoj regati u Rio de Janeiru u kolovozu također su se okitili odličjem, uzeli su broncu, u plov za odličja ušli su kao vodeća posada. Pobjedu su po prvi put Fantela i Marenić ostvarili na prestižnoj regati Svjetskog kupa u Hyeresu u travnju, na Svjetskom kupu u lipnju u Weymouthu bili su četvrti. Jedino značajno natjecanje na kojem je naš dvojac bio van igre za medalje bilo je Europsko prvenstvo u Aarhusu u srpnju, gdje su zauzeli 13. mjesto.

Svojoj bogatoj kolekciji odličja još jedno pridodao je Ivan Kljaković Gašpić. U svom Splitu na Europskom prvenstvu klase Finn u svibnju osvojio je naslov najboljeg u Europi. To mu je treće zlato s europskih prvenstava, uz jedno srebro i dvije bronce. Izdvojiti svakako treba i pobjedu na finalu Svjetskog kupa u Abu Dhabiu krajem listopada, drugo mjesto na regati Svjetskog kupa u Miamiu u siječnju, peto u Hyeresu i sedmo u Weymouthu. Na Svjetskom prvenstvu u studenom u Takapuni svakako je htio više, no pripalo mu je 20. mjesto. Milan Vujasinović je cijele sezone jedrio nadomak Ivanu, uvijek malo iza, u Takapuni, kad se odlučivalo o hrvatskom predstavniku u Riu iduće godine, pokazao je da se ne predaje. Bio je 15. i time otvorio nastavak hrvatskih kvalifikacija za Rio. Odluka će biti donesena na jednoj od regata na proljeće iduće godine. Tko bude najbolji na odabranoj regati putuje u Rio. Milan je na EP bio deveti. No, nisu to jedina dva imena, još dvojica kormilara jedrila su punu sezonu u Finnu. Iako je teško za očekivati da mogu za mjesto u olimpijskoj reprezentaciji konkurirati Kljakoviću Gašpiću i Vujasinoviću s istih pozicija u nadmetanje kreću i Nenad Bugarin i Josip Olujić. Bugarin je imao izvrsnu godinu među juniorima. U konkurenciji do 23 godine osvojio je svjetsko srebro u srpnju u Valenciji i europsku broncu u Splitu.

Bez postolja ni ove godine nije ni Tonči Stipanović, europska bronca je oko vrata, osvojio ju je u Aarhusu krajem srpnja, njegovo peto odličje s europskih prvenstava. Bio je Tonči u krugu medalja i na Svjetskom prvenstvu Lasera u srpnju u Kanadi, zauzeo je 12. mjesto. Bio je treći uoči ključnog plova, još jedna sjajna laseraška priča o neizvjesnosti i kompetitivnosti spustila ga je čak devet mjesta niže. Isto tako u plovu za odličja na predolimpijskoj regati u Riu nadmetao se za postolje, u konačnici ipak šesti. Peti je bio na finalu Svjetskog kupa u Abu Dhabiu, sedmi u Hyeresu, treći u Weymouthu. Ukratko, još jedna sezona odjedrena u samom vrhu Lasera, nijednu regatu nije jedrio van kruga najboljih. U Laser Radialu Tina Mihelić ove sezone peta na Europskom prvenstvu u Aarhusu, 15. na Svjetskom u Omanu u studenom.

Pavle Kostov i Petar Cupać povećali su hrvatsku jedriličarsku olimpijsku reprezentaciju za dva sportaša sredinom prosinca, ili bolje rečeno u studenom, kada su na Svjetskom prvenstvu 49er-a u Buenos Airesu zauzeli 12. mjesto, četvrto među nacijama koje su se borile za tri olimpijske norme. Nakon što početkom prosinca na kontinentalnim kvalifikacijama za Oceaniju nije nastupio nitko osim Australaca i Novozelanđana, koji već imaju sigurne norme, to mjesto je ponuđeno hrvatskoj posadi. Za Kostova će Rio biti treće olimpijsko iskustvo, za Cupaća čak četvrto. Na Europskom prvenstvu u srpnju u Portu bili su deseti.

Daskaši Luka Mratović i Mihovil Fantela na Svjetskom prvenstvu RS:X-a u Omanu nažalost nisu ispunili olimpijsku normu, kao ni Enia Ninčević i Marina Dujmović na SP 49er FX-a u Argentini, zadnja prigoda im je na Trofeju princeze Sofije u Palma de Mallorci početkom travnja. Jedno mjesto za Europu predviđeno je u Palmi.

Martin Dolenc i dalje nas raduje svojim sjajnim nastupima na neolimpijskoj dasci sa zmajem, ove godine ističemo naslov svjetskog i europskog prvaka do 18 godina, osvojen u srpnju u Italiji.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.