Sport

Video tehnologija u nogometu

Infantino najavio uvođenje video-tehnologije

Infantino najavio uvođenje video-tehnologije

Predsjednik Fife Gianni Infantino pojasnio je početak testiranja video-tehnologije te istaknuo kako se radi o boljitku za nogomet jer će se pogreške sudaca svesti na minimum, a sama tehnologija neće 'unakaziti' nogomet.

Takozvani (Video Assistant Referees (VAR)) korišten je na prijateljskoj utakmici Italije i Francuske u Bariju i pomogao sucu Bjornu Kuipersu donijeti nekoliko bitnih odluka. Za razliku od nedavnog testiranja u američkim nižim ligama, Kuipers nije odlazio do VAR-a i pregledavao snimke već je radio vezom dobivao naputke od nekoliko VAR-ova uz teren.

Testiranje će se nastaviti do 2018. godine kada bi se trebala donijeti konačna odluka o tome hoće li se VAR uvesti u nogometna natjecanja ili ne. Infantino smiruje sve one ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu kako nogomet uvođenjem VAR-a neće izgubiti svoj prirodni tok i neće biti 'unakažen'.

"Uvođenjem VAR-a pomažemo sucima i štitimo nogomet. Ovaj test je bio ugodno iskustvo i ostaje za vidjeti gdje će nas ono odnijeti. Svakako trebamo još testova i testirat ćemo do 2018. godine. Moramo i želimo zaštititi suce, ali moramo biti pažljivi i koristiti ga na način da ne ubijamo prirodni tok nogometa. Pogreške se uvijek događaju i trebamo onda veće pogreške moći pregledati i reagirati. Uvođenjem oe tehnologije Fifa želi nastaviti graditi povjerenje između navijača i nogometa", poručio je Predsjednik Fife pa dodao:

"Incidenti kada milijuni navijača vide očitu pogrešku u situaciji koja prelama utakmicu na jednu ili drugu stranu, a suci više ne mogu reagirati, sada će postati prošlost ili će se barem svesti na minimum. Međutim, ne želimo unakaziti nogomet, moramo biti pažljivi."

Goal.com/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.