Sci-Tech

#eko

Unatoč izazovima, tržište ekoloških proizvoda se održalo

Unatoč izazovima, tržište ekoloških proizvoda se održalo
Pexels

Tijekom nekoliko zadnjih godina tržište ekoloških proizvoda se održalo unatoč izazovima, posebice visokoj inflaciji i porastu troškova energije, kaže se u četvrtak u priopćenju Grada Zagreba, u kojem se najavljuje nastavak rada ekološke tržnice na Jarunu i tijekom jeseni.

Tijekom nekoliko zadnjih godina tržište ekoloških proizvoda se održalo unatoč izazovima, posebice visokoj inflaciji i porastu troškova energije, kaže se u četvrtak u priopćenju Grada Zagreba, u kojem se najavljuje nastavak rada ekološke tržnice na Jarunu i tijekom jeseni.

Ukupna maloprodaja ekoloških proizvoda u EU, kako se navodi, porasla je s 38,6 milijardi eura 2019. na 45,0 milijardi eura 2022., s vrhuncem od 46,3 milijarde eura 2021. godini.

EU je drugo najveće tržište za ekološke proizvode, nakon SAD-a.

Iako se u Hrvatskoj za proizvodnju ekoloških proizvoda koristi manje od deset posto ukupno korištenog poljoprivrednog zemljišta, u desetogodišnjem razdoblju udio je povećan za 5,5 posto.

U Hrvatskoj je u 2023. godini evidentirano 6.695 subjekata u ekološkoj poljoprivredi, od čega je 6.274 ekoloških poljoprivrednih proizvođača i 421 prerađivač.

U odnosu na 2022. godinu broj subjekata u ekološkoj poljoprivredi je veći za 2,8 posto, a u usporedbi s 2013. godinom veći je za 41,2 posto.

Ekološka tržnica Jarun radit će i tijekom jeseni

Iz Grada Zagreba najavljuju da će Ekološka tržnica na zagrebačkom Jarunu nastaviti s radom i u jesenskom periodu. Pozvali su građane da posjete ekološku tržnicu i opskrbe se proizvodima direktno od ekoloških proizvođača iz Zagreba i okolice.

Ekološka tržnica na Jarunu radi svaki četvrtak od 16 do19 sati na otvorenom dijelu na istočnoj plohi Tržnice Jarun, Pakoštanska 5, a u slučaju lošeg vremena u natkrivenom dijelu.

Zagrebački holding – podružnica Tržnice Zagreb, Grad Zagreb, Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje i Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, ekološku tržnicu na Jarunskoj tržnici pokrenuli u lipnju ove godine.

Na ekološkoj tržnici, kako su naveli, sudjeluju isključivo domaći proizvođači prehrambenih proizvoda sa ekološkim certifikatom i oni u prijelaznom razdoblju za ekološku proizvodnju.

Potrošačima se želi omogućiti da na jednom mjestu kontinuirano mogu nabavljati svježe i prerađene domaće ekološke proizvode, a proizvođačima ekoloških proizvoda iz grada Zagreba i drugih dijelova Hrvatske da nađu stabilno tržište.


Reci što misliš!