Sci-Tech

haks

Žene u hrvatskom autosportu započele pravu malu revoluciju

Žene u hrvatskom autosportu započele pravu malu revoluciju

Poznati su koraci i aktivnosti kojima su vodeće žene u hrvatskom autosportu započele pravu malu revoluciju.

Na konferenciji Žene za sportskim volanom, predrasuda ili budućnost?, koja se održala u organizaciji Hrvatskog auto i karting saveza u zagrebačkom hotelu The Westin, izabrale su budućnost.

Zanimljivim panelom iz prve su ruke otkrile s kojim s problemima danas suočavaju, no ono još važnije, otkrile su sve dobre stvari te uputile snažan apel svim ženama da se pridruže autosportu. Na Konferenciji su sudjelovale predsjednica komisija za žene HAKS Ana Sekula, Nevena Skočić - glavna tajnica, predsjednica Hrvatskog saveza nutricionista Karmen Matković – Melki, Nensi Perić Terčić - organizatorica Track Daya te Maja Ferenčak - specijalistica za marketing iz Tokić d.o.o. Svoja iskustva podijelile su i Andrea Buljan iz WRC Croatia, Katarina Žanić te Tajana Vojvodić-Pinky-suvozačica u rallyu. Program je vodila Lorena Nosić.

„Ova konferencija pokazuje otvorenost našeg saveza prema svjetskim trendovima. Ovo što se danas dešava pokazuje da imamo veliki prostor za napredak jer kao što i Svjetska automobilistička organizacija ima svoj cilj da 2030. godine ima uspostavljenu rodnu ravnopravnost, jednak broj žena i muških u svojim redovima. Hrvatski auto i karting savez svjestan je da imamo još jako puno prostora da žene uključimo u sve neke uloge u kojima do sada nisu bile!“ - izjavio je Robert Markt, predsjednik HAKS-a.

Financijska podrška za nastupe na Europskim i Svjetskim prvenstvima, povećanje vidljivosti kroz promociju vozačica i njihovih postignuća putem medija i društvenih mreža, stvaranje mentorskih programa kroz povezivanje iskusnih vozača i vozačica sa ženama koje žele ući u autosport, kako bi dobile podršku i savjete neki su od prvih koraka koji će biti realizirani.

„Drago nam je da se odazvalo puno žena, novih i starih lica koji prate ovaj sport. Vjerujemo da će rezultati ove konferencije biti uskoro vidljivi i u našim redovima kako kroz sudački kadar tako i kroz vozački. Pozivamo sve žene, ali i osobe koje žele sudjelovati u auto sportu na bilo koji način da nam se obrate na stranicama Hrvatskog auto karting saveza, postoje kontakti kroz koje nam se možete pridružiti!“- izjavila je Nevena Skočić, glavna tajnica HAKS-a.

“Planira se uže povezivanje s Ministarstvom sporta i turizma te Ministarstvom radaorganizacija treningadogađaji i radionice koje pružaju priliku ženama da poboljšaju svoje vještine, educiranje javnosti o autosportu. Povećavanje svijesti o autosportu kao sportu dostupnom za sve kroz škole, radionice i medijske kampanje drugi je paket aktivnosti koje su pred nama!” – izjavila je predsjednica Komisije za žene HAKS-a Ana Sekula.

Educiranje javnosti o važnosti tehničke kulture itekako je važno kako bi se smanjio  broj stradalih u prometu. Izrada baze volontera ne samo da poboljšava učinkovitost organizacije, već i jača zajednicu, potiče razvoj talenata i omogućava održiv rast autosporta. Povezivanje s lokalnim zajednicama kroz organiziraciju događaja i kampanja koje potiču interes za autosport u fokusu je Komisije za žene Hrvatskog auto i karting saveza.

Izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Kristina Singer je izjavila: „Što se tiče samog sudjelovanja žena u sportu, iako se to kroz posljednji dugi niz godina unaprjeđuje i žene su sve više uključene, postoje sportovi u kojima su zauzele ravnopravnu poziciju muškim sportašima, postoji još uvijek veliki prostor za napredak jer još uvijek imamo situacije  da žene u nekom sportu nemaju jednake prilike, gdje se smatra da neće moći sudjelovati ravnopravno. Postoji prostora za napredak, a mislim da je tu najvažnija komunikacija i razbijanje predrasuda!“ 

Glavna tajnica Sportskog saveza Grada Zagreba Suzana Šop je dodala: „Sportski Savez Grada Zagreba u strukturama upravljačkih tijela svih gradskih sportskih saveza razvidno je da žene sudjeluju u ukupnom postotku od 35 % u odnosu na muškarce. Grad Zagreb radi na promicanju ravnopravnosti spolova u  sportu i kontinuirano radi na stvaranju jednakih mogućnosti za žene i muškarce u sportskim aktivnostima!“-

Partneri konferencije bili su Hertz, Tokić, Sportski savez Grada Zagreba, Janaf, Sitar građenje, HOK osiguranje, Tramont, Pipi, Croatia Rally, Thai centar Mali, EMA95, OMP, Shift TV, Projekt ambalaža, Quix, The Westin Zagreb, Bionik SE, Linea Snella.


Reci što misliš!