Sci-Tech

#zdravstvo

Odobren prvi lijek za Alzheimerovu bolest, nisu svi oduševljeni: "Vlada ga vjerojatno neće financirati"

Odobren prvi lijek za Alzheimerovu bolest, nisu svi oduševljeni:
Shutterstock

Britanska regulatorna agencija za lijekove odobrila je u četvrtak lijek za Alzheimerovu bolest pod nazivom Leqembi, ističući da je to prvi lijek koji pokazuje određeni učinak u usporavanju napredovanja ove neurodegenerativne bolesti.

Međutim, britanska vlada vjerojatno neće financirati ovaj lijek nakon što je neovisna agencija izdala nacrt smjernica u kojem zaključuje da koristi Leqembija "ne mogu biti smatrane isplativima za porezne obveznike".

Osim visokih troškova lijeka, primjena Leqembija zahtijeva da pacijenti budu hospitalizirani svaka dva tjedna kako bi primili lijek, te da budu pomno praćeni zbog mogućih nuspojava. Stručnjaci su također istaknuli nedostatak podataka o dugoročnoj učinkovitosti Leqembija, koji proizvodi japanska farmaceutska tvrtka Eisai, javlja ABC News.

"Stvarnost je da su koristi koje ovaj prvi tretman pruža jednostavno premale da bi opravdale značajne troškove," izjavila je dr. Samantha Robers, glavna izvršna direktorica Nacionalnog instituta za zdravlje i kliničku izvrsnost (NICE).

Nacrt smjernica izdan od strane NICE-a sada će biti otvoren za javne konzultacije, a svi odgovori bit će razmotreni na drugom sastanku kasnije ove godine prije nego što se izda konačni savjet.

Agencija je procijenila da bi oko 70.000 ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu moglo imati koristi od Leqembija. Lijek je i dalje dostupan na privatnom tržištu ako pacijenti sami plate za njega. U SAD-u, cijena lijeka iznosi oko 26.000 dolara po pacijentu godišnje.

Neki stručnjaci su izjavili da, iako razumiju razočaranje pacijenata i njihovih obitelji, postoji nada da će uskoro biti razvijeni bolji lijekovi.

Hilary Evans-Newton, glavna izvršna direktorica organizacije Alzheimer's Research UK, rekla je da Leqembi predstavlja "početak velike promjene u načinu na koji će se bolesti poput Alzheimerove liječiti u budućnosti". Dodala je da se trenutačno provodi više od 160 ispitivanja koja testiraju preko 125 eksperimentalnih tretmana za Alzheimerovu bolest širom svijeta.

"Unatoč današnjim frustrirajućim vijestima, zaista je pitanje vremena, a ne mogućnosti, kada će novi tretmani postati dostupni," izjavila je Evans-Newton.

Daljnje podjele u zdravstvenoj skrbi?

Drugi su izrazili zabrinutost da bi različite odluke britanskog regulatora i zdravstvenog nadzornog tijela mogle dovesti do daljnjih podjela u zdravstvenoj skrbi.

"Ovo će stvoriti veće nejednakosti među ljudima s demencijom, jer će samo oni koji mogu pristupiti privatnoj zdravstvenoj skrbi moći primiti lijek," rekla je Tara Spire Jones, direktorica Centra za istraživanje mozga na Sveučilištu u Edinburghu.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je Leqembi u srpnju prošle godine, čime je omogućeno da Medicare i drugi osiguravatelji pokriju troškove liječenja.

Prošlog mjeseca, Europska agencija za lijekove preporučila je da se Leqembi ne odobri u cijeloj Europskoj uniji, navodeći da učinak lijeka na usporavanje kognitivnog pada nije nadmašio njegove ozbiljne nuspojave, uključujući oticanje i potencijalno krvarenje u mozgu.


Reci što misliš!