Sci-Tech

#eko

Obnovljivi izvori jeftiniji od fosilnih goriva i nuklearne energije

Obnovljivi izvori jeftiniji od fosilnih goriva i nuklearne energije
foto ilustracija - Pixabay.com

Komunalni projekti jeftiniji su ako se provode prema održivim principima nego ako se nastavljaju pogoniti fosilnim gorivima, pokazuju najnoviji podaci IRENA-e.

Istraživanje koje je u utorak tijekom Generalne skupštine UN-a objavila Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA) na Globalnom samitu o obnovljivim izvorima pokazalo je da je s povećanjem kapaciteta obnovljive energije koji je postavio rekord od 473 gigavata u 2023. godini, četiri petine novih obnovljivih projekata na razini komunalnih poduzeća imalo niže troškove od sličnih alternativa na fosilna goriva.

Utvrđeno je da je cijena energije iz solarnih fotovoltažnih panela strmoglavo pala na oko 0,04 USD po kilovatsatu u samo jednoj godini, što ju je prošle godine učinilo 56 posto jeftinijom od fosilnih goriva, pa čak i od nuklearne energije. 

Procjenjuje se da ukupna ušteda na energiji iz obnovljivih izvora od početka dvijetisućitih godina iznosi do 409 milijardi dolara.

Smanjenje ovisnosti

“Zahvaljujući jeftinim obnovljivim izvorima energije na globalnom tržištu, kreatori politika imaju trenutačno rješenje za smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima, ograničavanje ekonomske i društvene štete od korištenja energije s intenzivnim ugljikom, poticanje gospodarskog razvoja i iskorištavanje prednosti energetske sigurnosti”, izjavio je glavni direktor IRENA-a Francesco La Camera.

Ostvarenje cilja utrostručenja obnovljivih izvora znači da globalni obnovljivi kapacitet moraju doseći 11,2 TW do 2030. To znači da se u prosjeku mora dodavati 1044 GW novih kapaciteta godišnje do 2030. Prema ovom planu, 8,5 TW dolazilo bi samo od solarne fotonaponske energije i kopnenog vjetra, a prema IRENA-inim podacima.

Cilj utrostručenja može biti realiziran jedino ako istovremeno možemo i skladištiti energiju nastalu iz OI. Važna je stoga napomena IRENA-e da su troškovi projekta skladištenja pali su za 89 posto između 2010. i 2023., olakšavajući integraciju visokih udjela solarnih i vjetroelektrana tako što pomažu u rješavanju izazova mrežne infrastrukture.

Foto: IRENA

U 2023., globalni ponderirani prosječni trošak električne energije iz novih projekata obnovljivih izvora energije u većini tehnologija pao je; za solarne fotonaponske (PV) za 12 posto, za vjetar na kopnu za tri posto, za vjetar na moru sedam posto, za koncentriranje solarne energije (CSP) četiri posto i za hidroelektrane za sedam posto.

Smanjenje troškova

U gospodarstvima izvan OECD-a gdje potražnja za električnom energijom raste i potrebni su novi kapaciteti, projekti proizvodnje obnovljive energije s nižim troškovima od ekvivalenata na fosilna goriva za njihovu zemlju i regiju značajno će smanjiti troškove elektroenergetskog sustava tijekom životnog vijeka njihovog rada.

Azija je 2023. godine zabilježila najveću kumulativnu štednju u razdoblju od 2000. do 2010. godine, procijenjenu na 212 milijardi USD, a slijede je Europa s 88 milijardi USD i Južna Amerika s procijenjenih 53 milijarde USD.

Proizvodnja obnovljive energije postala je zadani izvor najjeftinije nove proizvodnje električne energije. Kreatori politika i dionici trebali bi se usredotočiti na osiguravanje da politike, propisi, tržišne strukture, instrumenti podrške, mehanizmi smanjenja rizika i financiranje budu brzo usklađeni s ciljem utrostručenja i podneseni u sljedećem krugu Nacionalno određenih doprinosa (NDC) Parizu Sporazum u 2025


Reci što misliš!