Sci-Tech

kako se zaštititi

Koje aplikacije mogu vidjeti i što tipkate?

Koje aplikacije mogu vidjeti i što tipkate?
Pixabay

Googleova trgovina aplikacijama Play prolazi kroz čistku. Uvedena su ograničenja za učitavanje aplikacija iz neslužbenih izvora, a Play Protect bi u sklopu izdanja Android 15 trebao biti poboljšan otkrivanjem prijetnji u realnom vremenu.

Istraživači ponovno naglašavaju opasnosti od trojanca Necro, otkrivenog 2019. godine u aplikaciji CamScanner, s više od sto milijuna preuzimanja na Playu, prenosi tportal.

Sada je pronađen u popularnim aplikacijama na Playu i u raznim modifikacijama aplikacija; na neslužbenim stranicama pojavila se inačica bogatija značajkama.

Može pratiti što tipkate

Trojanac je, kažu u tvrtci Kaspersky Labs, pronađen u modu za Spotify kojeg se distribuira izvan Playa, ali i u aplikaciji Wuta Camera, na Playu preuzetoj više od 10 milijuna puta. Može, između ostalog, poslužiti za preuzimanje pretplata, komunicirati s oglasima u nevidljivim prozorima, otvarati poveznice i pokretati bilo koji računalni kôd u JavaScriptu.

Na drugu prijetnju upozorio je Cleafy. Riječ je o dosad nepoznatom bankovnom trojancu, varijanti zloglasnog TrickBota, s proaktivnim maskiranjem kako bi ga bilo teže otkriti.

Širi se putem lažne nadogradnje za web preglednik Chrome, nazvane Google Services, i tražit će od vas pristup vašem uređaju, kao i softversku nadogradnju Playa. Može presresti jednokratne lozinke, snimati zaslone i pratiti što tipkate, omogućiti upravljanje na daljinu i slično.

Kako se zaštititi?

Zaštititi se možete tako da ne preuzimate aplikacije izvan Playa ako niste sigurno kako možete vjerovati izvoru, a i službene aplikacije promatrajte sa zdravom dozom skepse.

Nikada ne mijenjajte sigurnosne postavke svog uređaja kako biste omogućili učitavanje aplikacije. Nemojte joj dati ni dopuštenja koja joj objektivno ne trebaju.Provjerite programera u opisu aplikacije i recenzije. Jednom mjesečno skenirajte svoj telefon i izbrišite nekoliko aplikacija koje vam više ne trebaju ili koje dugo niste koristili.

Nemojte instalirati aplikacije koje se povezuju s etabliranim aplikacijama poput WhatsAppa, osim ako pouzdano ne znate da su legitimne, piše Forbes.


Reci što misliš!