Sci-Tech

#znanost

Europska noć istraživača u petak u Zadru

Europska noć istraživača u petak u Zadru

Sveučilište u Zadru u petak će biti domaćin "Europske noći istraživača“, u kojoj će se na prostoru parka Citadela (Kapetanski) i Sveučilišta organizirati 60 različitih aktivnosti, od uzbudljivih eksperimenata, kreativnih radionica, zanimljivih kvizova, do projekcija filmova, promatranja zvijezda, vožnji polupodmornicama i mnogih drugih.

Treće izdanje ove manifestacije u Hrvatskoj i Zadru predstavili su danas rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić, voditeljica Centra za projekte, znanost i transfer tehnologija dipl. oec. Irena Kozulić i voditeljica projekta na Sveučilišta u Zadru doc. dr. sc. Gabrijela Vidić. Aktivnosti koje će se provesti na Sveučilištu u Zadru na različite načine bave zdravljem ljudi, mora i oceana, tla i hrane, ali i izazovima s kojima se suočava naš planet, kao što su klimatske i brojne društvene promjene.


- Pokušavamo širokoj populaciji, od najmlađe do starije životne dobi, predstaviti rezultate
istraživanja na popularan način, kako bismo osvijestili važnost znanosti i pobudili radoznalost koja je jedan od pokretača znanstvenih istraživanja. Ove godine poseban naglasak je na morima, oceanima i svim drugim oblicima voda, kao i na klimatskim promjenama koje su postale važna tema u medijima i javnim politikama. Klima se uvijek mijenjala, ali mi smo danas svjesni turbulencija koje su ekstremne, pa o tome trebamo voditi računa i na njih upućivati mlađe naraštaje, rekao je rektor Faričić.


Posjetitelji će, istaknuo je, moći vidjeti koliko je čaroban svijet kojemu pripadamo te spoznati kako ne postoji podjela na čovjeka i prirodu, već je čovjek dio prirode.
Voditeljica Centra za projekte, znanost i transfer tehnologija dipl. oec. Irena Kozulić rekla je kako projekt u Hrvatskoj okuplja devet partnera iz pet gradova, u kojima će se od 17 do 22 sata vrtići, škole i visoka učilišta ujediniti u istraživačkim aktivnostima na zabavan način.


- Europska noć istraživača je najveći i najznačajniji događaj u popularizaciji znanosti u
Europskoj Uniji te se u petak očekuje 1,5 milijun posjetitelja. Ponosni smo i zadovoljni što je Zadar dio te priče, rekla je Kozulić.


Više o brojnim aktivnostima koje će se održati u Zadru govorila je voditeljica projekta doc. dr. sc. Gabrijela Vidić. Uz radionice i igraonice za najmlađe će biti organizirana potraga za čarobnim ključevima, kojima će otkrivati zadane smjernice i na kraju postati superjunaci zdravog grada Zadra.


- Želimo osvijestiti najmlađe da je važno što rade, brinu se o zdravlju i okolišu, da počnu od vlastitog grada i budu superjunaci koji će ga spašavati tijekom cijele godine, rekla je Vidić.

Predstavljanje programa uz djecu su obogatile maskote, pčela Cvita i periska Špiro. Pčele su jako ugrožene jer se u poljoprivredi koriste kemijske tvari koje uništavaju živi svijet, dok je periska dobila ime po znanstveniku Spiridonu Brusini, kao simbol čuvanja ugroženih vrsta u našem dijelu Jadrana.


Reci što misliš!