Sci-Tech

#održivi razvoj

Prehrambena transformacija mediteranskih gradova

Prehrambena transformacija mediteranskih gradova
Pixsell

Ljetni događaji ostavili su u sjeni potencijalno važan izvještaj o mogućnostima prehrambene transformacije mediteranskih gradova koja bi osigurala jeftinu i lako dostupnu zdravu i domaću hranu.

Mediteranski gradovi mogu razviti inovativne inicijative i nove pristupe za prelazak na održivije i otpornije urbane poljoprivredno-prehrambene sustave. Zaključak je to UN-ove Organizacije za Hranu i poljoprivredu (FAO). U tehničkom sažetku na temu kako to postići, FAO u suradnji s francuskim NGO-om Let’s Food pruža pregled urbanih poljoprivredno-prehrambenih sustava na području Mediterana i predlaže mogućnosti njihove zajedničku transformaciju.

Izvještaj “Transformacija poljoprivredno-prehrambenih sustava u mediteranskim gradovima – mogućnosti za zajedničko djelovanje i zajedničko učenje” temelji se na rezultatima studije koja je analizirala više od 300 urbanih prehrambenih akcija u 94 mediteranska grada, od kojih je svaki poduzeo korake za transformaciju svojih lokalnih poljoprivredno-prehrambenih sustava.

Studija pruža sveobuhvatno mapiranje: od vrtova na krovovima gusto naseljenih područja do sveobuhvatnih programa smanjenja otpada od hrane, prikazujući raznoliku lepezu inicijativa koje odražavaju inovativne i sustavne pristupe prevladavanju izazova poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, piše FAO.

Urban farm aerial view. Growing and farming vegetables in the city. Top view of an urbanized town garden made by citizens nearby buildings.

Identificirano je pet ključnih područja transformativnog djelovanja: integrirana lokalna poljoprivredno-prehrambena politika i upravljanje; poticanje gradova da razviju multisektorske politike, podržane snažnim mehanizmima upravljanja s više dionika, a kako bi se uhvatili u koštac s međusektorskim pitanjima i osigurali održivost. Sprečavanje rasipanje hrane i kružna (bio)ekonomija, zatim urbana i periurbana poljoprivreda koja promiče lokalnu proizvodnju i potrošnju hrane, čime se također jača urbana otpornost. Preporučuje se i sadnja društvenih vrtova, vertikalnih farmi, i slično.

Zaključuje se da je jačanje lokalnih tržnica hranom ključno za ostvarivanje lakog pristupa hranjivoj, održivoj i lokalnoj hrani. Preporučuju se i programi javne nabave hrane: u školskim, zdravstvenim, umirovljeničkim i sl. institucijama. I time se podržava lokalna poljoprivreda te promiču zdrava prehrana i kulture održivosti.

FAO također predlaže osmišljavanje mehanizma za razmjenu znanja, iskustava i inovacija u mediteranskim gradovima. FAO predlaže suradnički pristup koji gradovima omogućuje učenje iz međusobnih uspjeha i izazova. “Tehnički sažetak poziv je na akciju mediteranskim gradovima da se ujedine u transformaciji svojih poljoprivredno-prehrambenih sustava. Prihvaćanjem ovih uvida i preporuka, gradovi mogu otvoriti put za održiviju i otporniju budućnost, osiguravajući zdrave, pravedne rezultate za sve svoje stanovnike” zaključuju u FAO.


Reci što misliš!