Sci-Tech

aprili li li

Upozorenje stručnjaka za AI: Dan šale, a sve manje razloga za smijeh

Upozorenje stručnjaka za AI: Dan šale, a sve manje razloga za smijeh
Victoria 1/Shutterstock

U svijetu se danas obilježava Dan šale, 1. travnja, dan kada ljudi jedni drugima priopćavaju lažen novosti kako bi se smijehom udaljili od sumorne stvarnosti.

Ove godine prvotravanjske šale su posebno tmurne i ostaju u sjenci ratova u Ukrajini i Pojasu Gaze.

Pojedini stručnjaci za umjetnu inteligenciju (AI) upozorili su korisnike interneta da danas budu posebno oprezni jer su moguće neobične šale, posebno u vidu reklamiranja nekih proizvoda, uz pomoć te tehnologije.

Poznato je od ranije da se u nekim zemljama, kao u Velikoj Britaniji, Australiji i Južnoafričkoj Republici, podvale izvode samo do podneva, a onaj tko ih napravi poslijepodne naziva se – budalom (April Fool). U mnogim drugim zemljama šale se prave tijekom cijelog dana.

Među poznatim šalama je ona objavljena na BBC-u 1957. godine. Ta britanska televizijska mreža je tada objavila da su Švicarci počeli brati špagete s drveta jer je konačno iskorijenjena štetočina zvana – špagetni žižak.

Veliki broj gledatelja se javio uredništvu te televizije da bi doznali detalje o mogućnosti da sami uzgajaju špagete na stablima.

Poznata šala je bila i izum hamburgera za ljevoruke ljude. Burger Kingu  SAD-u objavio je 1998. godine reklamu o hamburgerima za ljevoruke koji su napravljeni tako da im sadržaj curi s desne strane.

Medicinska istraživanja inače smatraju da je smijeh dobra terapija.


Reci što misliš!