Sci-Tech

tisuće otkaza

Najavljena nova otpuštanja u tech sektoru

Najavljena nova otpuštanja u tech sektoru

iRobot, proizvođač popularne Roombe, najavio je ovog tjedna kako će otpustiti gotovo trećinu svojih zaposlenika, dok tvrtke za obradu plaćanja Block i PayPal također najavljuju otkaze. Ranije ove godine otpuštanja su najavili i Microsoft, Amazon i eBay.

Block, tvrtka za obradu plaćanja kojoj je na čelu suosnivač bivšeg Twittera Jack Dorsey, provela je krug otpuštanja najavljen krajem prošle godine.

Otkaze je dobilo 1.000 od ukupno 13.000 zaposlenika, izvještavaju mediji. PayPal planira smanjiti broj zaposlenih za 2.500, odnosno 9 posto ukupnog broja, stoji u internom dopisu koji je na uvid dobio Bloomberg.

Iz iRobota je u ponedjeljak najavljeno otpuštanje 350 ljudi. Ranije su otkazani planovi prema kojima je tvrtku trebao kupiti Amazon uz procjenu vrijednosti od 1,7 milijardi dolara. iRobot je u kolovozu 2022. otpustio 140 zaposlenih.

Tvrtka za online prodaju eBay – koja je prošle veljače otpustila 500 ljudi – smanjila je broj zaposlenih za 1.000 zaposlenika – oko 9 posto ukupne radne snage – a izvršni direktor Jamie Iannone u blogu se požalio kako troškovi kompanije “premašuju rast našeg biznisa.”

Iako su tech kompanije ovog mjeseca krenule s otpuštanjima, ukupan broj podijeljenih i najavljenih otkaza vrlo je malen u usporedbi s valom otpuštanja prošlog siječnja. Stranica Layoffs.fyi otkriva kako je 37 kompanija ove godine podijelilo otkaze, dok je prošlog siječnja to učinilo njih čak 278.

PayPal je prošlog siječnja otpustio 2.000 ljudi, odnosno 7 posto globalnih zaposlenika tvrtke. Ti otkazi pripisani su “izazovnom makroekonomskom situacijom”, rekao je tadašnji izvršni direktor Dan Schulman.

Sadašnji izvršni direktor Alex Criss poziciju je preuzeo u rujnu, a njegov zadatak je bio stabilizirati kompaniju usred industrijskih i internih izazova. Među njima su bili i nestabilnost na samom vrhu kompanije koja je posljednjih godina izgubila čitav niz menadžera, kao i oštar pad vrijednosti dionica – u jednom trenutku 2021. godine, cijena dionica PayPala iznosila je preko 300 dolara, dok se u posljednje vrijeme ona kreće između 60 i 65 dolara.

PayPal se mora natjecati na pretrpanom tržištu u kojem su mu konkurencija Apple Pay i Zelle. Prošle godine je nekoliko američkih banaka najavilo kako planiraju kreirati novi digitalni novčanike, Paze, koji bi klijentima omogućio online kupovinu, a sve s ciljem kako bi banke ponovno dobile kontrolu nad plaćanjima preko usluga poput PayPala ili Apple Paya. Paze bi trebao biti predstavljen u prvom kvartalu 2024. godine.


Reci što misliš!