Sci-Tech

kako to?

Papa, Beyonce, JK Rowling i mnogi drugi izgubili verificirani status na Twitteru

Papa, Beyonce,  JK Rowling i mnogi drugi izgubili verificirani status na Twitteru
Facebook

Twitter je u četvrtak počeo uklanjati plave kvačice s korisničkih profila, a poznate osobe, uključujući papu Franju i pop ikonu Beyonce, izgubile su tako status kojim se potvrđuje da se ne radi o lažnom računu.

Neke slavne osobe poput košarkaške zvijezde LeBrona Jamesa i pisca Stephena Kinga i dalje imaju kvačice koje potvrđuju da se radi o autentičnim profilima iako su rekle da neće Twitteru plaćati tu novu uslugu.

King, pisac horor romana, tvitao je: "Moj Twitter račun kaže da sam se pretplatio na Twitter Blue. Nisam. Moj Twitter račun kaže da sam dao telefonski broj. Nisam."

Musk mu je tvitao: "Nema na čemu, namaste", s emotikonom s prekriženim rukama, sugerirajući da je Kingovu kvačicu platio sam.

The Verge je izvijestio da Le Bron James, koji je ranije rekao da neće platiti verifikaciju, nije platio da zadrži kvačicu.

Zaposlenik Twittera poslao je elektronsku poruku košarkašu da mu je u ime Elona Muska "dana besplatna oznaka".

Musk je naknadno tvitao: "Osobno plaćam za nekoliko" i dodao "Samo Shatner, LeBron i King", misleći na glumca Zvjezdanih staza Williama Shatnera, koji se prošli mjesec žalio da je prisiljen platiti da zadrži svoju plavu kvačicu.

Među onima koji su izgubili oznake su bivši američki predsjednik Donald Trump, suosnivač Microsofta Bill Gates i reality TV zvijezda Kim Kardashian.

Trumpova djeca Ivanka i Don Trump Jr., s druge strane, nisu izgubili oznaku, ali njihov brat Eric Trump jeste.

Pod Muskovim vlasništvom, Twitter je promijenio način na koji dijeli plave kvačice koje su ranije davane istaknutim pojedincima, novinarima,  političarima i ustanovama nakon provjere njihovog identiteta.

Služe kao oznaka autentičnosti.

Musk je u studenom rekao da će Twitter početi naplaćivati 8 dolara mjesečno za takvu oznaku u nastojanju da pokrene nove izvore prihoda izvan sektora oglašavanja.

Tvrtka je kasnije ponudio kvačice u drugim bojama - zlatnu za tvrtke i sivu za vladine i multilateralne organizacije i dužnosnike.

Među osobama koje imaju milijune pratitelja, a ostali su bez kvačice su i pjevačica Selena Gomez i njezinih 67 milijuna pratitelja i košarkaški virtuoz Steph Curry sa 17,3 milijuna pratitelja.

Ista sudbina snašla je i kreatoricu Harryja Pottera JK Rowling, pa se sad njezinih 14 milijuna pratitelja mogu pitati piše li objave ona ili možda Voldemort.


Reci što misliš!