Sci-Tech

ZANIMLJIVOSTI

Nagrađena fotografija Sony World Photos djelo je umjetne inteligencije

Nagrađena fotografija Sony World Photos djelo je umjetne inteligencije
Ilustracija

Pobjednik ovogodišnjeg izdanja Sony World Sony World Photography Award priznao je da nagrađena fotografija nije njegovih ruku i očiju djelo već ga 'potpisuje' umjetna inteligencija (AI).

Njemački umjetnik Boris Eldagsen poslao je fotografiju naslovljenu "Pseudomnesia: Električar" i prošli tjedan osvojio nagradu u kategoriji kreativne otvorene fotografije na uglednom natjecanju Sony World Photography Award.

Priznao je da se koristio fotografijom koju je izradio AI kako bi testirao konkurenciju i otvorio raspravu o budućnosti fotografije.

U izjavi na svojoj mrežnoj stranici Eldagsen je priznao da je bio "zločest" i zahvalio je sucima "što su izabrali njegovu snimku i tako mu pružili priliku za "povijest" pa zapitao je li itko od njih posumnjao da je fotografiju izradio AI.

"Snimke koje je izradio AI ne bi se smjele natjecati za nagradu kao što je ova", rekao je i objavio "Neću prihvatiti nagradu".

Crnobijela fotografija prikazuje dvije žene različitih generacija.

Eldagsen je naglasio "Nešto ovdje ne štima, zar ne?. A to nešto je, prirodno, činjenica da nije riječ o stvarnoj fotografiji, već sintetički proizvedenoj slici".

Korištenje umjetne inteligencije za sve i svašta od pisanja pjesama do eseja, bespilotne vožnje automobila i uporabe u medicini potaknulo je burnu raspravu zadnjih mjeseci, a danas je u fokusu fotografija, posebno velike krivotvorine.

Glasnogovornik Sonyjeva natjecanja rekao je da je Boris Eldagsen i prije nego što je bio proglašen pobjednikom, u razgovoru s njima potvrdio da je snimka "sukreirana" uz pomoć umjetne inteligencije.

"Kreativna kategorija otvorenog natjecanja pozdravlja eksperimentalne pristupe", rekao je i objasnio "Zbog toga smo smatrali da je natjecateljski rad ispunio kriterije da se natječe u toj kategoriji i zato smo ga i uvrstili u natjecateljski program".

Pošto je umjetnik sada odlučio odbiti nagradu, rad koji je prijavio isključili smo iz natjecanja, rekao je glasnogovornik.

Fotograf i bloger Feroz Khan posebno se zainteresirao za taj slučaj i poruči da se umjetniku nema što zamjeriti.

"Za sada većina ljudi teško može razlučiti snimke koje je izradio AI od onih koje je snimio fotograf (barem na prvi pogled)", napisao je Khan, a "za nekoliko mjeseci bit će vjerojatno još teže izdvojiti ključne razlike prije nego što se dubinski analizira fotografija". 

"Imajući to na umu, Boris je rekao da bi organizatori natjecanja trebali uvrstiti natjecateljsku kategoriju samo za snimke koje je izradio AI".

Khan smatra da Eldagsen nije želio obmanjivati.

Eldagsen je "jasno pokazao da je moguće prevariti čak i iskusne fotografe i stručnjake".

Izložba nagrađenih radova s ovogodišnjeg natjecanja Sony World Photography Awards održava se u Somerset Houseu u Londonu do 1. svibnja 2023. 


Reci što misliš!