Sci-Tech

ZANIMLJIVOSTI

Ova aplikacija tvrdi da će od vas napraviti puno boljeg vozača

Ova aplikacija tvrdi da će od vas napraviti puno boljeg vozača

Tehnološka tvrtka iz New Yorka objavila je novo istraživanje koje pokazuje kako je njezina aplikacija za sigurnost vozača rezultirala sigurnijom i odgovornijom vožnjom.

Tvrtka Driver Technologies proučavala je podatke više od 17.000 vozača koji su koristili njihovu aplikaciju Driver za pametne telefone u razdoblju od 20 sati i otkrili da je kod njih četiri puta manja vjerojatnost da će ignorirati znakove za zaustavljanje i tri puta manja vjerojatnost da će držati manji razmak ili naglo kočiti. Najznačajnije poboljšanje tiče se brzine, kod korisnika je zabilježena jedanaest puta manja vjerojatnost da voze prebrzo.

Iz tvrtke tvrde aplikacija vas također može podučavati da postanete bolji vozač, prenosi Automotive News.

“Vjerujemo da mobilni telefon značajno pridonosi ometanju vožnje”, rekao je Steve Kiefer, predsjednik Zaklade Kiefer, čija je glavna misija zaustaviti neopreznu vožnju.

“Naša je misija stati na kraj vožnji bez pažnje. Vjerujemo da su tehnologije temeljene na mobitelu, kao što je aplikacija Driver, jedan od elemenata koji mogu pomoći stati na kraj ovom opasnom problemu ponašanja”, dodao je.

Izvršni direktor Driver Technologies, Rashid Galadanci, objasnio je da više od 3.000.000 nesreća u SAD-u uključuje korištenje telefona.

Aplikacija Driver služi i kao kamera kada se pametni telefon postavi na vrh kokpita, a ima i neke sigurnosne značajke. To uključuje sustav upozorenja na frontalni sudar i funkciju upozorenja za praćenje umora vozača.

Tu je i tzv. program treniranja koji vozača ocjenjuje na temelju određenih ponašanja. Iz tvrtke tvrde kako aplikacija Driver pozitivno utječe na sudionike u prometu jer postaju svjesni svojih navika i ponašanja. Program treniranja omogućuje im da kasnije pregledaju svoju vožnju i vide kako se mogu poboljšati ukazujući na njihove problematične navike tijekom vožnje.

Ipak, neke su studije pokazale da nisu svi ovi sustavi onoliko dobri koliko bi mogli biti. Američko automobilsko udruženje je prošle godine upozorilo da neki sustavi za nadzor mogu opustiti vozača, što bi moglo dovesti do opasne situacije.


Reci što misliš!