Sci-Tech

#ordinacija

Raynaudov sindrom: Uzrok, simptomi i iskustva s problemom koji muči zimogrozne

Raynaudov sindrom: Uzrok, simptomi i iskustva s problemom koji muči zimogrozne
Shutterstock

Raynaudov sindrom ili Raynaudova bolest je pojava kod koje dolazi do pretjerane osjetljivosti na hladnoću.

Osobama s ovim sindromom će kod niskih temperatura ili kod pojačanog stresa prsti na rukama ili nogama promijeniti boju ili odrveniti. Liječenje ovisi o tome postoji li još neko drugo stanje kod osobe, ali i u kojoj mjeri sindrom utječe na svakodnevni život.

Raynaudov sindrom je prvi opisao Maurice Raynaud 1862. godine, a može se prepoznati po gubljenju boje u prstima na rukama ili nogama. Do ovoga dolazi zbog toga što se arteriole (male arterijske krvne žile) koje opskrbljuju kožu krvlju stežu.

Što uzrokuje Raynaudov sindrom?

Nije poznat točan uzrok ove pojave. Zna se samo da su glavni okidači hladnoća i stres. U nekim slučajevima do Raynaudova sindroma može doći zbog nekog stanja ili bolesti kao što su bolesti ili problemi s arterijama, sindrom karpalnog tunela, uzimanje nekih lijekova ili zbog ozljede ruke ili nogu.

Jednako tako, ovaj se sindrom može i genetski naslijediti. Do simptoma dolazi kada se krvne žile u određenim dijelovima tijela previše suze i ne dovode dovoljno krvi, odnosno krvi nedostaje kisika pa se mijenja boja kože.

Ipak, postoje dvije glavne vrste bolesti. To su primarni Raynaudov sindrom i sekundarni Raynaudov sindrom. Primarni je najčešća vrsta koju ne uzrokuje nikakvo drugo stanje i vrlo je blago, a javlja se prije 40. godine života. S druge strane, sekundarni se razvija kao posljedica ili nuspojava neke druge bolesti i može biti vrlo opasan i izazvati probleme sa srcem. Na svu sreću, ovaj oblik je i puno rjeđi. U oba slučaja je ovaj sindrom češći kod žena.

Kako prepoznati Raynaudov sindrom?

Ovaj sindrom se može prepoznati po promjeni boje kože, koja će prvo postati bijela, a onda i plava. Ova promjena boje kože može biti više ili manje očita. Osim toga, prsti na rukama i nogama će biti hladni na dodir, a osobi će također biti hladno.

Isti simptomi se mogu pojaviti i na drugim dijelovima tijela kao što su usta, nos, uši ili bradavice. Mogu se javiti i trnci, odumrlost ili peckanje jednom kada se tijelo ugrije ili kada osoba više nije pod stresom. Simptomi mogu trajati nekoliko minuta do nekoliko sati.

Liječnik će već po simptomima prepoznati kako se radi o ovom stanju, a kako bi se otkrilo radi li se o primarnom ili sekundarnom će biti potrebno napraviti i niz testova.

Kako se tretira Raynaudov sindrom?

U nekim slučajevima ovaj sindrom nije potrebno tretirati jer su simptomi vrlo blagi. Umjesto toga se samo treba dobro utopliti i pronaći metode kojima će se smanjiti stres. Ovdje tako može pomoći meditacija ili pak tehnike disanja. Može pomoći i hodanje, trčanje ili vježbanje zbog čega će se poboljšati cirkulacija. Važno je i uvijek se oblačiti slojevito, imati sa sobom toplu odjeću, točnije vestu ili jaknu, izbjegavati hodati bosih nogu po stanu.

U situacijama kada je sindrom puno ozbiljniji ili kada se stanje pogoršava, osoba će trebati uzimati lijekove koji će pomoći u poboljšanju cirkulacije. Liječnik može prepisati terapiju prazosinom i nifedipinom. Kod sekundarnog sindroma je potrebno napraviti niz testova i pretraga kako bi se otkrilo koja ga točno bolest uzrokuje, a onda se tretira i ta bolest.