slatko istraživanje
Nova znanstvena otkrića o čokoladi: Što uzrokuje taj slastan osjećaj u ustima?
Istraživače sa Sveučilišta u Leedsu zanimalo je kako se na molekularnoj razini odvija proces topljenja čokolade u ustima.
Stoga su razvili umjetni jezik koji oponaša teksturu, raspored površine i mehanička svojstva ljudskog jezika. Rezultati mjerenja pokazali su što uzrokuje slastan osjećaj u ustima pri topljenju čokolade.
“Htjeli smo shvatiti koji je glavni čimbenik koji pokreće osjećaj glatkoće pri topljenju čokolade”, objasnio je istraživač Siavash Soltanahmadi za američki popularnoznanstveni časopis Scientific American.
On i njegov kolega stavili su komad čokolade na biomimetički jezik i izveli mjerenja topljenja. Na temelju mjerenja podijelili su proces konzumacije čokolade u tri faze: krutu, otopljenu i emulziju, također prenosi časopis, piše N1 Sovenija.
Dakle, što uzrokuje slastan osjećaj u ustima?
Znanstvenici su otkrili da ugodan osjećaj čokolade u ustima ovisi o otpuštanju masnog filma koji prekriva jezik. Soltanahmadi objašnjava: “Važnije od toga koliko masti ima u čokoladi je gdje se nalazi.”
Scientific American smatra da ovo otkriće predstavlja novi smjer slastičara u pripremi slastica. Uvođenjem veće količine masnoće u gornje slojeve čokoladnih slastica i smanjenjem masnoće iznutra mogli bi pripremiti zdraviji desert koji bi se jednako topio u ustima.
Izdvojeno
-
Izgradnja i uređenje luksuznog hotela Hyatt Regency Zadar ulazi u završnu fazu, što znači da kreće i zapošljavanje za jedan od najiščekivanijih turističkih projekata u Hrvatskoj.
-
Pročitajte dnevni horoskop i doznajte što vam za današnji dan predkazuju zvijezde
-
Odmah po dojavi na teren su se uputili članovi stanice iz Zadra i jedan iz Lovinca
-
Projekcija će se održati u Kino Zoni u Polivalentnoj dvorani Providurove palače u petak 13. prosinca s početkom od 20h.
Reci što misliš!