Sci-Tech

U korak s vremenom

Upoznajte Doct - aplikaciju koja omogućuje pristup liječniku 24 sata dnevno

Upoznajte Doct - aplikaciju koja omogućuje pristup liječniku 24 sata dnevno
Morski.hr

Istraživanja pokazuju kako za posjet liječniku i pregled koji obično traje oko 6 minuta, morate izdvojiti čak 2 sata vremena (organizacija, prijevoz i čekanje). Preko Doct aplikacije za savjet i drugo mišljenje liječnici su vam dostupni preko video poziva.

Tim domaćih ljudi odlučio je pretočiti svoje ideje u stvarnost i omogućiti pristup liječniku u bilo kojem trenutku. Tijekom pandemijskih godina Doct tim uočio je i osluškivao nedostatke koji su nas sve snašli u tom periodu te su odlučili napraviti nešto što će svima olakšati pristup liječniku.

Željeli su omogućiti liječničko savjetovanje uz minimalnu mjesečnu naknadu.

 

Doktorica Lea Bošnjak, voditeljica medicinskog tima na Doctu, trenutno radi kao liječnik na otoku Korčuli, vodi ordinaciju obiteljske medicine u Veloj Luci te je i vanjski suradnik u vanbolničkoj hitnoj medicini u ispostavi Blato, a za Morski.hr odgovorila je na sva pitanja vezana uz Doct aplikaciju.

Njena priča u Doctu započela je spontano, prijavom na natječaj za posao, a nakon nekoliko razgovora i ideja ponudili su joj mjesto voditelja tima:

- Njima su se svidjele moje ideje za razvoj Docta, a sama platforma slaže se s mojom vizijom pružanja liječničkih usluga u budućnosti.

c2011e5e8ae697648537102037c94383.jpg?v=2

Zašto ste odlučili postati dio tima u Doctu?
 

- Cijeli koncept mi je bio jako zanimljiv, a ideje za budućnost razvijanja aplikacije su bile nešto u čemu sam se vidjela. Budući da smo prvi na ovim prostorima koji su se počeli baviti ovakvim pružanjem medicinskih usluga, ima puno stvari koje moramo proći i tražiti odobrenja.

Prvima nikada nije lako, ali i mi i sustav se susrećemo s pojedinim stvarima i zakonima po prvi puta te ih zajedno pokušavamo riješiti. Ipak je ovo iznimno velik i kompleksan projekt te bih rekla da smo uz pomoć cijelog tima to sve odlično i u zavidno kratkom roku pokrenuli.

 

Je li Doct budućnost obiteljske medicine?
 

- Vjerujem da je Doct jedan dobar iskorak u Hrvatskoj, u području telemedicine, i da ćemo se s vremenom još više razvijati i implementirati nove stvari.

Željeli ili ne, danas se sve više poslova odvija online, tako da mislim da je dobro da smo krenuli popunjavati prazninu u tom polju. Također, Doct nije u potpunosti zamjena za fizičkog liječnika obiteljske medicine, ali smo trenutno dobra potpora sustavu i to nam svima pruža jedinstvenu priliku koja se do sada nije našla na ovim prostorima.

 

Kako izgleda kada pacijent nazove liječnika putem video poziva preko Doct aplikacije?
 

- Poziv ovisi o situaciji. Neki klasični poziv bi bio da osoba u aplikaciji pritisne tipku ‘Nazovi liječnika’ te se naši liječnici jave u par sekundi. Osoba može biti bilo gdje u svijetu, samo je bitno da ima povezanost s internetom.

S liječničke strane, imamo osnovne podatke o pacijentu, koji su oni sami unosili prilikom instalacije aplikacije, a razgovor preko kamere dalje slijedi ovisno o pacijentovim potrebama.

Budući da koristimo jedne od vrhunskih softvera za kamere, bez problema vidimo pacijente i sve promjene na koži, sluznicama i slično. Tako smo primjerice neki dan imali poziv majke koja je htjela znati kreću li djetetu vodene kozice i što sve može očekivati u sklopu bolesti. Također, imali smo i primjer upaljenog grla, s izrazito visokom temperaturom, pri kojem je pacijentica pokazala tonzile u kojima su se odmah mogle vidjeti bjelkaste naslage koje upućuju na to da se radi o stanju koje zahtijeva antibiotsku pokrivenost - objašnjava liječnica.

 

Doct aplikacija dostupna je za iPhone, Android i Huawei uređaje, a za poziv liječniku nije vam potreban unaprijed rezerviran termin. Možete nazvati bilo kada, od bilo gdje jer su liječnici na platformi dostupni 24 sata dnevno, svih 365 dana u godini.

Prvih mjesec dana korištenja aplikacije je besplatno, pa možete isprobati aplikaciju i vidjeti odgovara li vam usluga, a nakon tog perioda aplikacija se naplaćuje.

Postoje 3 modela pretplate - Osobni paket (5.97€ mjesečno), Obiteljski (11.95€ mjesečno) i Specijalistički paket (koji će biti aktivan unutar nekoliko mjeseci).

 

Liječnik vam je putem Doct aplikacije na raspolaganju 24 sata, 7 dana u tjednu, 365 dana u godini.

Gdje god da se nalazite u svijetu, a imate internet - možete nazvati liječnika putem videopoziva.

Bilo da vam treba drugo mišljenje, potvrda dijagnoze ili vam se samo ne da sjediti u čekaonicama u vrijeme Covida, gripa i prehlada - liječnici Doct platforme će vas usmjeriti u pravom smjeru i dati odgovore na sva vaša pitanja, u bilo koje doba dana i/ili noći.


Reci što misliš!