Sci-Tech

pripazite

Stručnjak dao tri savjeta kako se zaštititi od kibernetičkih napada

Stručnjak dao tri savjeta kako se zaštititi od kibernetičkih napada

Bruno Pavić, stručnjak za kibernetičku sigurnost iz tvrtke Span, u Točki na tjedan govorio je o novom zakonskom okviru vezanom uz pitanje kibernetičke sigurnosti koji se priprema u EU.

Objašnjavajući koja je ključna značajka koju novi EU zakon donosi ako bude usvojen, Pavić je kazao:

“Prije svega taj zakon bi trebao prebaciti odgovornost na zaštitu krajnjeg potrošača. Dakle, proizvođači će biti odgovorni zaštititi krajnjeg potrošača od kibernetičkog napada.”

Međutim, Pavić upozorava da je kod takvih akata često problem provedba.

“U ovom slučaju, u Hrvatskoj ne postoji tijelo koje bi moglo to provesti”, pojašnjava.

Play Video

U opasnosti i obični ljudi

Iako su velike kompanije, čiji je sustav zaštite puno kompleksniji, znatno izloženije, Pavić je kazao da smo i mi kao pojedinci ugroženi.

“Svakodnevno se susrećemo s društvenim mrežama, mobiteli su nam svakodnevica, imamo internet bankarstva i slično. Ne možemo reći da su samo veliki sustavi izloženi, itekako su izloženi i obični ljudi”, rekao je.

Upitan tko ima koristi od hakiranja, ovaj stručnjak za kibernetičku sigurnost ukazao je da treba razlikovati dvije skupine.

“Jedna skupina su oni koji imaju financijsku korist od toga, druga skupina je ona koja je sponzorirana od države. One skupine koje imaju financijsku korist djeluju ili kao pojedinac ili kao skupine zbog svoje koristi, a ovaj drugi dio su države koje unutar svog sustava obrane imaju jedinice koje se bave napadima na kritičnu infrastrukturu, rade destabilizaciju države po pitanju medija i cyber prostora”, naveo je Pavić.

Izvor : N1

Kao države predvodnice po pitanju kibernetičkih napada izdvaja Rusiju, Sjevernu Koreju, Iran, Izrael i SAD.

“Oni unutar svojih obrambenih jedinica imaju jedinice za kibernetički napad”, kazao je.

Upozorava i da nema te tehnologije koja može nadomjestiti kada ljudi nisu svjesni koliko svojim ponašanjem mogu nanijeti štetu sebi, primjerice, dijeljenjem lozinki ili korištenjem istih lozinki za različite platforme.

Tri osnovna savjeta kako se zaštititi

“Prvo bi svakako bilo to podizanje kibernetičke svijesti, da se vidi što bi kibernetički napad mogao učiniti vama ili organizaciji. Drugo je da se detektiraju ranjivi sustavi i vidi kako ih se štiti. Treće bih izdvojio backup i stalna provjera ranjivosti”, rekao je Pavić.

Na pitanje što učiniti ako se dobije obavijest o ugroženosti podataka, ovaj stručnjak savjetuje promjenu lozinke i uključivanje dvostruke autentifikacije.


Reci što misliš!