Sci-Tech

zdravstveni sustav puca

Pariz: Obavezno cijepljenje ne bi bio najučinkovitiji način borbe protiv covida

Pariz: Obavezno cijepljenje ne bi bio najučinkovitiji način borbe protiv covida
Luka Stanzl/PIXSEL

Uvođenje obveznog cijepljenja ne bi bio najučinkovitiji način da se oni koji se dosad nisu cijepili protiv covida-19 na to odluče, a planovi o pooštrenju mjera o posjedovanju zdravstvenih propusnica za cijepljene već daju rezultate, rekao je u nedjelju glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal.

Da bi ušli u restorane i kafiće, ali i da bi koristili prijevoz međuregionalnim vlakovima stanovnici Francuske odnedavno moraju posjedovati dokaz o tomu da su cijepljeni ili potvrdu o negativnom testu na covid.

S obzirom na porast broja zaraženih omikronom parlament je pokrenuo raspravu o zakonu kojim bi se opcija obveznog testiranja odbacila.

Predsjednik države Emmanuel Macron ovaj je tjedan rekao da želi 'iznervirati' necijepljene tako što će im u tolikoj mjeri otežati život da će se na kraju odlučiti za cijepljenje. 

Četvero na svakih deset necijepljenih Francuza nije se cijepilo protiv covida zbog poteškoća u pristupu relevantnim zdravstvenim službama, objavio je ovaj tjedan francuski Nacionalni institut za zdravlje i medicinska istraživanja (Inserm).

"I dalje ostajemo pri odluci da na necijepljene izvršimo pritisak", rekao je u nedjelju za televiziju BFM Attal. 

Francuska je u petak drugi put u samo tjedan dana evidentirala više od 300.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Hospitalizacije, koje većinom završavaju smještajem pacijenata oboljelih od covida-19 na odjelu za intenzivnu skrb, u stalnom su porastu, što uvelike opterećuje francuski zdravstveni sustav.

Attal je rekao i da je u proteklom tjednu provedeno gotovo 10 milijuna testiranja na covid-19 te da će vlada za taj posao staviti na raspolaganje više zdravstvenih radnika.

No zaposleni u laboratorijima upozoravaju da bi stopa testiranja mogla biti neodrživa.

"Jednostavno ne možemo nastaviti testirati ovako velik broj zaraženih", rekao je za BFM Lionel Barrand, predsjednik Nacionalnog sindikata medicinskih biologa.


Reci što misliš!