Sci-Tech

potvrđeno

Prvi slučaj odobrenog potpomognutog samoubojstva u Italiji

Prvi slučaj odobrenog potpomognutog samoubojstva u Italiji
shutterstock

U Italiji je odobren prvi slučaj potpomognutog samoubojstva koje je dosad bilo kažnjivo s 5 do 12 godina zatvora, priopćila je u utorak Udruga Luca Coscioni.

Mario, što je pseudonim, “napokon je dobio mišljenje Etičkog odbora koji je, nakon provjere njegova stanja koju je obavio tim liječnika specijalista (…), potvrdio da ispunjava kriterije za legalan pristup potpomognutom samoubojstvu”, navodi se u priopćenju te udruge koja se zauzima za legalizaciju potpomognutog samoubojstva u Italiji.

Talijanski zakon trenutačno kažnjava pomaganje u samoubojstvu kaznom od 5 do 12 godina zatvora, ali je Ustavni sud 2019. uveo iznimku za “pacijente koje se lijekovima održavaju na životu (…) a boluju od teške bolesti koja je uzrok tjelesne i duševne patnje koja se smatra nepodnošljivom i koji su potpuno sposobni donositi slobodne i svjesne odluke”.

Mario (43) je vozač kamiona koji je postao tetraplegičar prije deset godina nakon prometne nesreće u kojoj mu je slomljena kralješnica.

Više puta je od zdravstvenih vlasti u pokrajini Marcheu (u središtu zemlje), gdje živi, tražio odobrenje za potpomognuto samoubojstvo koje mu je bilo uskraćeno sve dok se u slučaj nije uključio odvjetnički tim Udruge Luca Coscioni.

“Laknulo mi je, ne osjećam više napetost koja se gomilala svih ovih godina”, reagirao je Mario, prenosi udruga.

Način i vrijeme potpomognutog samoubojstva još treba odrediti.

Odluka Ustavnog suda iz 2019. potresla je Italiju, zemlju s jakom katoličkom tradicijom, gdje je ugled Crkve veoma velik.

No sud je ostavio pravni vakuum proglasivši nezakonitim isključivo članak kaznenog zakona koji kažnjava osobe koje sudjeluju u potpomognutom samoubojstvu, nabrajajući uvjete koje treba ispuniti da bi bio zakonit.

No zakonodavac još nije donio poseban zakon u koji bi ta odluka bila unesena, pa je Udruga Luca Coscioni organizirala peticiju za raspisivanje referenduma o zakonu o eutanaziji u Italiji koja je prikupila više od 750.000 potpisa.

Referendum, za koji treba najmanje 500.000 potpisa, treba izmijeniti zakon o zabrani potpomognutog samoubojstva. Referendum bi se mogao provesti već 2022.


Reci što misliš!