Sci-Tech

fascinantno

U Brazilu otkriveni ostaci rijetke vrste dinosaura

U Brazilu otkriveni ostaci rijetke vrste dinosaura

U Brazilu su otkriveni ostaci bezube dvonoge vrste dinosaura koji je živio prije otprilike 70 milijuna godina, objavili su u četvrtak istraživači, istaknuvši da je riječ o vrlo rijetkome nalazu.

Maleni dinosaur, koji je bio dugačak tek jedan metar i visok 80 centimetara spada u skupinu teropoda, za koje se vjerovalo da su gotovo svi mesožderi, piše portal Phys.org.

No znanstvenike je zbunilo otkriće da novootkrivena vrsta, nazvana Berthasaura leopoldinae, ima usta koja nalikuju kljunu i da usto nema zube.

"To nas je jako iznenadilo", rekli su paleontolozi koji su pronašli fosilne ostatke, o čemu je izvijestio brazilski Nacionalni muzej.

Teropodi spadaju u podred dinosaura iz reda Saurischia. Razvijali su se od gornjega trijasa do kraja krede, prije 65 milijuna godina, kada su izumrli. Kretali su se na dvjema nogama (bipedi) i uglavnom bili grabežljivi mesožderi (predatori).

Danas potomke teropoda čini 9900 vrsta ptica koje su se razvile u razdoblju jure od posebne vrste malenih dinosaura.

Paleontolozi su svoje nalaze objavili u časopisu Nature. Kažu da je riječ o "jednome od najkompletnijih pronađenih kostura dinosaura iz perioda krede u Brazilu".

"Izostanak zuba potiče na pitanje o prehrani ovih praživotinja. S obzirom na to da ova vrsta teropoda nije imala zube, nije ni mogla konzumirati meso, poput mnogih ptica, primjerice jastreba i lešinara", rekao je istraživač Geovane Alves Souza, jedan od autora studije.

"No to nužno ne znači da oni nisu jeli meso jer je poznato da brojne ptice, poput sokola i kondora meso jedu kljunovima. Najvjerojatnije se radilo o životinji koja je svejed, ali je živjela u negostoljubivom okruženju i bila je prisiljena hraniti se onim što joj je bilo na raspolaganju", smatra Souza.  

Fosilizirani skelet pronađen je blizu ruralne ceste u južnoj državi Parani između 2011. i 2014. godine.

Analiza je pokazala da je riječ o potpuno novoj vrsti dinosaura koja je živjela prije 70 do 80 milijuna godina.

Vrsta je dobila ime po Berthi Lutz, cijenjenoj brazilskoj znanstvenici i feministici koja je umrla 1976., te po Mariji Leopoldini, brazilskoj carici iz 19. stoljeća, koja je bila mecena znanstvenika.


Reci što misliš!