Sci-Tech

#automobili

Znate li što troši više goriva: upaljena klima ili spušteni prozori?

Znate li što troši više goriva: upaljena klima ili spušteni prozori?
unsplash

Vječna dilema vozača ljeti - štedi li se više goriva vožnjom sa spuštenim prozorima ili upaljenom klimom kada su vani paklene vrućine?

Potrošnja goriva u velikoj mjeri ovisi i od modela automobila koji vozite, vaših vozačkih navika i još nekoliko faktora. Ranija istraživanja pokazuju da vožnja s klimom na vrućinama povećava potrošnju goriva u automobilu s četiri putnika za otprilike pet posto. Primjerice, ako vozite Volkswagen Boru s motorom od 90 konjskih snaga, u prosjeku ćete trošiti pola litre goriva više na 100 kilometara, prenosi Telegraf.

Klima ili spušten prozor?

Korištenje klime povećava potrošnju benzina, ali spušteni prozori povećavaju otpor. Stručnjaci su testirali SUV i sedan na dvije različite staze, a test je pokazao da je za potrošnju gore ako vozite sa spuštenim prozorima pri brzini od 85-95 kilometara na sat. Pri toj brzini efikasnost potrošnje goriva opada za 20 posto, dok je pri korištenju klime ona pala za 10 posto.

U slučaju da vozite ispod 80 kilometara na sat, onda su spušteni prozori efikasnija opcija. Ukratko, ako ste u gradu i temperature nisu previsoke, bolje je voziti sa spuštenim prozorima. Ako je vani pakleno vruće i vozite pri većim brzinama, klima je bolja opcija.


Reci što misliš!