Sci-Tech

budućnost je iza ugla

Do kraja 2024. robotaxiji proizvedeni u Hrvatskoj bit će na cestama

Do kraja 2024. robotaxiji proizvedeni u Hrvatskoj bit će na cestama
Grgo Jelavic/PIXSELL

Iz Rimac Automobila stigao je odgovor na pitanja o projektu robotaxija o kojemu se već tjednima raspravlja u javnosti. Najavili su da isti sustav namjeravaju primijeniti i u drugim, mnogo većim gradovima te na više kontinenata...

Tvrde i da će se robotaxiji razvijati i proizvoditi u Hrvatskoj te da će do kraja 2024. navedena vozila biti na zagrebačkim cestama, piše Index. 

"Do kraja 2024. Zagreb će imati robotaxije na cesti"

"Cijeli projektni tim tvrtke Project 3 Mobility i dalje čvrsto stoji iza plana da do kraja 2024. Zagreb, među prvima u svijetu, ima navedena vozila na cesti", poručuju iz Rimac Automobila najavljujući kako će početkom iduće godine objaviti detalje projekta.

"Izjava gospodina Rimca i dalje stoji - Rimac Automobili ne rade Robotaxije. Za realizaciju Robotaxi projekta je osnovana nova, neovisna tvrtka - Project 3 Mobility, koja je specijalizirana za njihov razvoj, kao i komplektnog eko sustava potrebnog za funkcioniranje pripadajuće flote vozila, koji uključuje i infrastrukturu. Robotaxiji će se razviti i proizvoditi u Hrvatskoj. Dakle neće biti, kako neki aludiraju, kupljena vozila drugih proizvođača", komentiraju u pisanom odgovoru iz Rimac Automobila.

I KIA je investitor u projekt

"Zagreb je samo prva lokacija i namjera je da isti sustav primjenimo u mnogim, većim gradovima na više kontinenata i da velike količine tih automobila izvozimo iz Hrvatske. Projekt se aktivno razvija gotovo 3 godine u 'Stealth modu', od čega spomenuta tvrtka postoji gotovo dvije, sklapajući pritom i ključna partnerstva sa kompanijama kao što su KIA (također i investitor u projekt), Microsoft i drugima", otkrivaju partnere iz Rimca.

"Odlučili smo prvo napraviti većinu posla, pa tek onda predstaviti projekt. Jako puno toga je već odrađeno, ali želimo dovesti sve skupa na još višu razinu prije predstavljanja. Sigurni smo da će projekt imati vrlo veliki internacionalni odjek i pobuditi puno interesa", zaključuju iz Rimčeve tvrtke.


Reci što misliš!