Sci-Tech

novi modeli

Auti će sami kočiti kod prekoračenja brzine

Auti će sami kočiti kod prekoračenja brzine
Rimac Automobili

Europska komisija razmatra uvođenje uredbe kojom bi se svi novi modeli vozila morali prodavati s ugrađenim sustavom za sprečavanje prekoračenja brzine, piše u ponedjeljak Večernji list.

Da je takva uredba već na snazi, što nije, nego je tek prošla javnu raspravu i Komisija nije još ni iznijela konačni prijedlog koji bi se trebao usvojiti i Rimčeva Nevera morala bi za kupce u EU biti opremljena zakonski propisanim sustavom koji bi mogao sadržavati i takva upozorenja vozaču kao što je vibriranje papučice gasa već pri blagom prekoračenju brzine, a kamoli pri jurnjavi Jadranskom magistralom kod Dubrovnika brzinom od 230 km/h, kako je zabilježeno i otkriveno prošloga tjedna.

Nacrt delegirane uredbe predviđa da prve dvije godine nakon usvajanja pravilo o obveznoj ugradnji “inteligentnih sustava za pomoć pri kontroli brzine” (ISA) vrijedi samo za nove modele vozila koji se prodaju na tržištu, a potom, dvije godine kasnije, i za sva nova vozila koja se prodaju. Nacrt uredbe spominje srpanj 2022. i srpanj 2024. kao ta dva roka. Ali usvajanje same delegirane uredbe, vjerojatno zbog pandemije, kasni u odnosu na taj prvotni plan.

Ideja je da sva nova vozila budu opremljena inteligentnim sustavom koji očitava sve prometne znakove uz cestu i pazi da vozač ne prekorači maksimalnu propisanu brzinu.

U nacrtu Komisija predlaže da proizvođači dobiju mogućnost sami odabrati između četiri načina na koji bi njihov ISA sustav upozoravao vozače.

U sva četiri načina vozač bi mogao “pregaziti”, tj. poništiti sustav upozorenja jer ideja nipošto nije da računalo preuzme kontrolu nad automobilom i brzinom kojom se kreće, nego je uvijek vozač taj koji ima kontrolu. Javna rasprava o tom nacrtu novog europskog propisa završila je prije mjesec dana i u njoj je bilo zanimljivih komentara, donosi Večernji list.


Reci što misliš!