Sci-Tech

#hardware

LG prestaje proizvoditi mobilne uređaje

LG prestaje proizvoditi mobilne uređaje

Izlazak s tržišta pametnih telefona omogućit će LG-u veći fokus na sektore koji trenutačno rastu, a među njima spominju Internet stvari, poslovna rješenja, ali i dijelovi za električna vozila te 6G tehnologije.

LG Electronics danas je službenim priopćenjem potvrdio ono o čemu se već nekoliko mjeseci nagađalo – da će u potpunosti zatvoriti svoj odjel za proizvodnju i prodaju mobilnih uređaja. Ovu stratešku odluku potvrdila je uprava te pojasnila kako će napustiti tržište mobitela jer je postalo previše zagušeno konkurencijom s kojom se, očito, ne mogu nositi. Tijekom posljednjih šest godina LG je bilježio ogromne gubitke u poslovanju s mobitelima.

Oni su u tom razdoblju iznosili ukupno oko 4,5 milijarde dolara, a u kompaniji su se nadali da će im 2021. godina napokon donijeti profit u tom sektoru, što se nije dogodilo. Prošle su godine prodali oko 28 milijuna pametnih telefona, čime su na globalnom tržištu držali tržišni udio od oko 2%. Najbolje su u posljednje vrijeme stajali u SAD-u, gdje su držali treće mjesto, nakon Applea i Samsunga, s oko 10% udjela u 2020. godini.

Promjena fokusa

Umjesto mobitela, s kojima u posljednje vrijeme nisu imali previše uspjeha, LG će svoj fokus i resurse moći preusmjeriti na druge sektore koji bilježe rast. Kao područja interesa ove kompanije spominju se tako povezani uređaji Interneta stvari, sustavi za pametni dom, robotika, umjetna inteligencija, razna poslovna rješenja, platforme i usluge, ali i komponente za električna vozila, kao i 6G komunikacijske tehnologije. I do sada je odjel za mobitele činio manji dio LG-jevog poslovanja – bio je zaslužan za tek 7,4% prihoda kompanije u protekloj godini.

Postojeće zalihe mobitela i dalje će biti dostupne u prodaji, a LG će kupcima omogućiti podršku i softverske nadogradnje još nekoliko godina. Točno razdoblje podrške varirat će od tržišta do tržišta, a sudbine radnih mjesta zaposlenika koji su radili u ovom odjelu diljem svijeta također će biti određene lokalno. Postupno gašenje odjela za mobitele trebalo bi biti završeno do kraja srpnja.

LG je, podsjetimo, prošle jeseni predstavio svoj posljednji "revolucionarni" mobitel, LG Wing 5G. Bio je to jedini pametni telefon na tržištu koji je imao dva ekrana, postavljena jedan preko drugoga, na način da se gornji može zakrenuti za 90°. Na taj se način dobiva jedinstvena konfiguracija ekrana u obliku slova T koja omogućava paralelni rad u odabranoj aplikaciji i gledanje video sadržaja, ili kakvu drugu kombinaciju istodobnog prikaza vertikalnog i horizontalnog sadržaja.