Sci-Tech

OSVRT

Puni zaslon na mobitelima: evolucija izgleda, degradacija iskustva

Puni zaslon na mobitelima: evolucija izgleda, degradacija iskustva

Nakon prvog Mi MIX-a pa sve do danas, većina proizvođača ulaže napore kako bi svoje proizvode učinili što bližim konceptu "punog zaslona" koji kao takav ostavlja dubok vizualan dojam na korisnike.

Međutim, u potrazi za ultimativnim pravim dizajnom cijelog zaslona,  proizvođači mobilnih telefona počeli su žrtvovati dio našeg korisničkog iskustva.  Zašto to mislimo? Idemo malo pojasniti.

Prije  ere mobilnih telefona s "punim zaslonom", većina  modela na tržištu je imala  veliko "čelo" za postavljanje prednje kamere, mikrofona i ostalih komponenata,   i  "dugu bradu"   za neke fizičke tipke, poput  one za otključavanje uređaja otiskom prsta. 

U eri potrage za najboljim rješenjem "punog zaslona", proizvođači su  radili na rješenjima koja će   "sakriti" prednju kameru. Tako su osvanuli mobiteli s  kliznim i podiznim  mehanizmima.

Tipični  slučaj je bio Xiaomi MIX 3.  Njegov senzor prednje kamere   "sakrio"  se  uz pomoć  mehanizma za pomicanje  i podizanje.  No, rješenje ima svojih nedostataka. 

Dolazilo je do nakupljanja prašine kliznog poklopca ili podizne strukture,  nije bilo mjesta za   LED svjetla za obavijesti  i  svaka aktivacija mehanizma je dovodila do opasnosti od degradacije signala.  Uz to, ovako složena struktura  kućišta povećavala je ne samo proizvodne troškove   već i zauzimala unutarnji prostor, primjerice za veću bateriju. 

Strogo govoreći,  to je samo mobitel s malo višim zaslonom u odnosu na tijelo  i  nije potpuno dizajnersko rješenje za pravi "cijeli zaslon".

Isto vrijedi i za Galaxy S8. Da bi se povećao omjer zaslona prednje strane zaslona, Samsung je modul za prepoznavanje otiska prsta  stavio pored modula leće.  I ovdje  korisničko iskustvo je patilo jer iskustvo  brzina prepoznavanja otiska prsta i brzina uključivanja zaslona su bili obrnuti.  Ali,   prednost je  što dizajnerski ostavlja dojam cjelovitosti stražnje strane  i  time čini izgled  ljepšim.

Treći primjer je  Apple i  3D  strukturirano prepoznavanje lica kako bi se zamijenila prethodna shema fizičkog prepoznavanja otiska prsta.  I ovo rješenje ima nedostataka. Jedan je posebice uočljiv sada za vrijeme trajanja pandemije COVID-19.   kada svi nosimo maske. 

Sustav ne prepoznaje lice s maskom, a niti ne dopušta registraciju lica s maskom.  Isto tako kada ležite postrance,  stopa uspješnosti prepoznavanje lica nije visoka.   I konačno, komponente ovog biometrijskog rješenja  trebalo je negdje "smjestiti" pa  je  u konačnici  ostao veliki urez na gornjem dijelu prednjice što je mnogima trn u oku u smislu estetike.  

U međuvremenu, pojavljuju se manji urezi ili   rupce  u zaslonu za smještaj prednje kamere.    Opet s estetskog gledišta,  nema  toliko sklada kao tradicionalni simetrični dizajn gornje,  donje  i  bočnih strana.  

Degradacija kvalitete zvuka

Također, kvaliteta zvuka slušalice za razgovore se počela smanjivati  Svi znamo da slušalica za razgovore  je nezamjenjiva komponenta mobitela.  Uz prednju kameru i ona je postala   prepreka na putu do pravog cijelog zaslona.

Vratimo li se na početak članka i na Xiaomi MIX  s kojim je priča o "punom zaslonu" krenula,   imao je   piezoelektrični keramički sustav vibracija za reprodukciju zvuka.

Nema sumnje, estetika se poboljšala, ali  stvarno iskustvo kvalitete zvuka nije bilo dobro.  To je bio glavni razlog što druga generacija  MIX-a eliminira ovo rješenje.   Potom su se proizvođači dosjetili i počeli koristiti zvučnike    s mikro prorezima koji se nisu pokazali ništa boljim.  Osobito  u bučnom okruženju. 

Bilo je potrebno drugo uho zatvoriti dlanom ruke kako bi ste čuli sugovornika.  Dakle,   praktičnost  se opet pokazala potpunim promašajem i   nečim što kao korisnici ne bi trebali biti   spremni prihvatiti.

Koja je budućnost cijelog zaslona?  

Ono što danas nazivamo punim ili cijelim zaslonom,    još je uvijek u nekoj  prijelaznoj fazi i   donosi   dosta kompromisa.   Tek kada tehnologija kamere visoke rezolucije ispod zaslona sazre,  tada mobilni telefoni  će ući u pravo doba "cijelog zaslona".   Neki su proizvođači  već pokazali ovu tehnologiju poput  Xiaomi, OPPO i vivo,  a   modeli s kamerama ispod zaslona službeno će se početi masovno proizvoditi najranije  u drugoj polovici godine.


Reci što misliš!