Sci-Tech

Prvo treba razviti 4G

Srbija odgodila uvođenje 5G mreže

Srbija odgodila uvođenje 5G mreže
Shutterstock

U susjednoj nam državi otkazani su planovi za uvođenje 5G mreže koja je trebala biti pokrenuta sljedeće godine. Rezultat je to razgovora tamošnjih vlasti i telekoma, koji se slažu da prvo treba razviti 4G mrežu.

Srbija neće tijekom 2021. godine dobiti 5G mrežu, iako je tako ranije bilo planirano. Vlada i telekomunikacijske kompanije u toj su se, nama susjednoj, zemlji složili da nije vrijeme za velike investicije u mreže nove generacije, te da je bolje ulagati u dodatni razvoj 4G mreže u svim dijelovima zemlje. Ova odluka donesena je unatoč tome što su ranije iz srbijanske Regulatorne agencije za elektronske komunikacije izjavljivali da je 5G presudan za gospodarski napredak zemlje, a samim time i za građane.

Nema novca, a ni potrebe?

Premijerka Ana Brnabić potvrdila je da ulaganja u 5G sljedeće godine neće biti, jer ona građanima – ne treba. "Posebno je važno napomenuti da građani Srbije u ovom trenutku nemaju nikakvu potrebu za 5G mrežom. Za 5G eventualno ima potrebu znanstvena zajednica, oni koji koriste superračunala za umjetnu inteligenciju. Ali, nama kao običnim građanima 5G mreža nije potrebna", prenosi njezinu izjavu N1.

Instalacija opreme i pokretanje 5G mreža koštala bi telekomunikacijske operatore desetke milijuna eura, što je novac koji niti oni, a niti Vlada, trenutačno nemaju na raspolaganju za sljedeću godinu.

Srbija se, inače, sporazumom potpisanim ranije ove godine u Washingtonu, obvezala da će slijediti restriktivnu politiku SAD-a kad je riječ o kupovini opreme, što znači da (sve i da krenu u tu investiciju) ne bi trebali kupovati 5G opremu od "nepouzdanih dobavljača", primarno Huaweija.


Reci što misliš!