Sci-Tech

PROMJENA ORGANIZACIJSKE STRUKTURE

LG reorganizirao odjel za mobitele - flagshipi postaju prioritet

LG reorganizirao odjel za mobitele - flagshipi postaju prioritet

Ovo nije prvi put da LG najavljuje promjenu u svom poslovanju s pametnim telefonima, ali najveća je razlika što su ovaj put odlučili proizvodnju i dizajn niskobudžetnih pametnih telefona prepustiti nekim drugim tvrtkama, a bavit će se samo flagship modelima.

LG  bilježi 22 uzastopna kvartala  operativne gubitke,  više nisu najaktivniji i proizvođač pametnih telefona na tržištu i situacija s poslovima  još je uvijek zamagljena.  Međutim, u  posljednje vrijeme  čini  se da  vole  eksperimentira  s  nestandardnim  dizajnom pametnih telefona,  poput  LG Winga s rotirajućim zaslonom ili nadolazeći pametni telefon s pomičnim zaslonom , i   nastavljaju u tom smjeru. 

Prema izvještaju Reutersa,  LG  planira  liniju    jeftinih telefona i telefona srednje   usmjeriti  na povećanje outsourcinga,  odnosno   unajmiti malo poznati ODM da preuzme kompletni proces od dizajn od proizvodnje ovih pametnih telefona, a oni ih trebaju  samo  brendirati i prodati. Također su  novo formirali timove, ukinuli neke pozicije za istraživanje,  razvoj i proizvodnju,  u svrhu koncentriranja  na vrhunske pametne telefone.

Smatraju da bi ovim poslovnim potezima mogli   smanjiti troškove i ponovno se natjecati s kineskim proizvođačima kao što su Huawei, Xiaomi, OPPO ili Vivo, a od kojih su izgubili mobilno tržište. 

Naime, prepuštanje dizajna i proizvodnje pametnih telefona trećoj strani, a  potom samo  brendiranje uređaja, pokazalo  se uspješnim modalitetom nekih kineskih tvrtki.  Time mogu smanjiti troškove, omogućiti niže cijene ovih pametnih telefona ili povećati dobit.

LG Velvet recenzija - naglašava stil i korisnost

Neki analitičari su pomalo skeptični prema ovoj poslovnoj odluci  LG-ja,  jer   ako usvoje ovaj model, zbog nedostatka marketinških mogućnosti, teško da će  pomutiti račune  kineskim tvrtkama koje su itekako dobre u tome. 

Možemo se složiti s njihovim predviđanjima, ili ne moramo,  a samo će vrijeme  pokazati   koliko je koristan ovaj potez stopu outsourcinga  od  60 % ove godine  i povećanje na 70 % sljedeće godine. Prema statistikama Counterpointa, LG je u Q3 / 2020 tek na 9. mjestu liste najboljih svjetskih proizvođača pametnih telefona.   

I na kraju bi dodali,  LG planira predstaviti telefone s   ekranom  na razvlačenje poput svitka na CES-u početkom 2021. Ovaj model  imat će zaslon od 6,8 inča kada se uvuče i 7,4 inča kada se izvuče. Osim toga opremljen je Snapdragonom 888 mobilnom platformom s 5G modemom najnovije generacije.


Reci što misliš!