Sci-Tech

Do 32 CPU i 128 GPU jezgri

Apple intenzivno razvija nove procesore za svoje uređaje

Apple intenzivno razvija nove procesore za svoje uređaje

Prvi ARM procesor za Mac računala već početkom sljedeće godine trebao bi dobiti novu verziju, s dvostruko više jezgri, koja će biti ugrađivana u MacBook Pro, iMac i Mac Pro.

Prva tri računala s Appleovim novim ARM procesorom M1 već su u prodaji, a sljedeće godine moglo bi im se pridružiti još nekoliko modela Macova koji će Intelove x86 procesore zamijeniti SoC-ovima temeljenima na ARM instrukcijskom setu. Apple već radi, doznaje Bloomberg, na naprednijoj i moćnijoj generaciji čipova, svojevrsnoj nadogradnji modela M1 koji se trenutačno nalazi u novom MacBooku Pro, Airu te Macu mini.

Vrlo ambiciozni ciljevi

Novi SoC-ovi bit će, kažu, ambiciozniji nego su to analitičari očekivali od Applea već u prvoj godini prelaska na ARM arhitekturu. Trebali bi imati do čak 32 CPU jezgre visokih performansi, ili dolaziti u kombinaciji od 16 takvih jezgri s 4 dodatne energetski efikasne jezgre. M1 ih trenutačno ima 8, odnosno po 4 od svake vrste.

Kad je riječ o GPU jezgrama, M1 i, ovisno i verziji, ima 7 ili 8. Nova generacija ARM procesora koju Apple planira za 2021. godinu mogla bi imati 16, 32, pa čak i do 128 jezgri grafičkog podsustava. U testiranju je, kažu izvori, više inačica i kombinacija, pa je moguće da se Apple u hodu odluči ne lansirati čipove s maksimalno testiranim brojem jezgri.

Kako je već prvi u nizu, M1, pokazao zavidne performanse s 8+8 jezgri, izgledno je da će se njegovi nasljednici s višestruko većim brojem jezgri pokazati kao izuzetno brzi i da bi u dogledno vrijeme mogli postati nedostižni x86 procesorima i postojećim GPU procesorima.

Ako govorimo o računalima u koja će ovi moćni čipovi biti ugrađivani, izbor je logičan. Bit će to, vjerojatno već sljedeće godine, nove verzije prijenosnika MacBook Pro, all-in-one računala iMac, a 2022. godine svjetlo dana mogao bi ugledati i sasvim novi "upola manji" Mac Pro s ARM procesorima. Za njega bi trebala biti rezervirana najmoćnija varijanta Appleovog silicija.