Sci-Tech

nabava cjepiva

EU će za nekoliko dana sklopiti ugovor s Modernom

EU će za nekoliko dana sklopiti ugovor s Modernom
Ilustracija/PIXSELL

Ugovor između EU-a i američke biotehnološke tvrtke Moderne o nabavi cjepiva protiv covida-19 „gotovo je spreman” i bit će sklopljen „za nekoliko dana”, rekao je francuski državni tajnik za europske poslove Clément Beaune.

„Ugovor će biti sklopljen, to je pitanje dana. Gotovo je spreman, Bruxelles nas u to uvjerava”, rekao je Beaune u srijedu za francuski televizijski kanal LCI.

Izvršni direktor Moderne upozorio je u utorak Europljane da bi produljenje pregovora o kupnji njihova cjepiva protiv covida-19 moglo usporiti isporuku, jer su druge zemlje prioritetne budući da su ugovore potpisale prije nekoliko mjeseci.

„Pregovara se, ali nema ugovora”, rekao je Stéphane Bancel za AFP iz Cambridgea u Massachusettsu.

Beaune je rekao da je „predgovor” na stolu. „Osnovni parametri ugovora postoje od 24. kolovoza”, rekao je, dodajući da treba dogovoriti još „posljednje pojedinosti”.

„Europa neće kasniti”, rekao je, podsjetivši da Komisija pregovara u ime 27 država članica i da će „jako velikodušno” financirati kupnju cjepiva.

Javnost je 24. kolovoza obaviještena o „uznapredovalim pregovorima” između Moderne i Komisije o kupnji 80 milijuna doza cjepiva, ali u međuvremenu nije ništa definitivno potpisano.

U međuvremenu, američka biotehnološka tvrtka potpisala je ugovore s Kanadom, Japanom, Izraelom i Velikom Britanijom, ne računajući 100 milijuna doza obećanih početkom kolovoza Sjedinjenim Državama.

Moderna je u ponedjeljak obavila da je njezino cjepivo protiv covida-19 učinkovito 94,5 posto.

Komisija je do sada sklopila pet ugovora o nabavi potencijalnih cjepiva: sa švedsko-britanskom AstraZenacom, američkim Johnson & Johnsonom, francusko-britanskim duom Sanofi-GSK, američko-britanskim duo Pfizer/BioNTech i njemačkim CureVacom.


Reci što misliš!