Sci-Tech

POGLED U BUDUĆNOST

Oppo X 2021 konceptni pametni telefon s pokretnim zaslonom - sve što trebate znati

Oppo X 2021 konceptni pametni telefon s pokretnim zaslonom - sve što trebate znati

Ako ste mislili da proizvođači pametnih telefona nakon ravnih, presavijenih i sklopivih obrazaca zaslona, više nemaju trikova u rukavu, prevarili ste se.

Na konferenciji OPPO Future Technology,  tvrtka je pokazala  OPPO X 2021 konceptni  pametni telefon  sa  AMOLED zaslonom   dizajna koji mu omogućava   da se razvuče  zdesna od  početnih 6,7-inčna  do 7,3 inča.  Rezultat je višemjesečnog istraživanja i razvoja koje  su proveli na fleksibilnim zaslonima.

Okvir ovog pametnog telefona ima dva dijela. Jedan je fiksni, a  drugi pomični.  Ovisno o položaju zaslona, potonji se uvlači i izvlači, a kada se   zaslon proširi,   uključuje kosi rez između dva dijela. 

Posebno treba naglasiti fleksibilnost  ovog zaslona u obliku mogućnosti  proširenja na   koliko god  korisnik želi,  umjesto namještenih bravica klizača.   To ga čini  izvrsnim za različite scenarije uporabe i prilagodbe.  Primjerice prilikom gledanja videozapisa, može biti  postavljen prema tradicionalnom okviru 4: 3 , mainstreamu 16: 9 ili filmu 21: 9. Time se  smanjuju crni rubovi i zadržava učinak gledanja na velikom zaslonu.

Koja se tehnologija krije iza ovog zaslona?

OPPO je  postigao    ovakav efekt zaslona  zahvaljujući integraciji vlastito razvijenog pogonskog sklopa  nazvanog Roll Motor.   Sastoji se od   dva motora  koji daju konstantnu jednoliku silu  kod izravnog  širenje i uvlačenje zaslona,   omogućuju polako i ravnomjerno produživanje  vodeći računa da   u tom procesu ne  dođe do oštećenja.

Druga primijenjena tehnologija je dvostruka matrica  strukture kvačila  dizajnirana  unutar kućišta za učinkovitu podršku zaslonu da bude u bilo kojem obliku.  Kada je   zatvoren,  strukture se neprimjetno   spajaju   u istu ravninu.

OPPO kaže da je i posebno vodio računa da zaslon X 2021 bude dobro zaštićen. Budući da je u osnovi motorizirani svitak,  velikim dio OLED panela je  laminirana na Warp Track  izrađen  od krutog čelika. S debljinom od samo 0,1 mm, trebao bi biti neuočljiv za  oko i omogućava  zaslonu  da se drži pri naprezanju.  

Tvrtka je prijavila 122 patenta za ovaj koncept, od kojih se 12 odnosi na sam mehanizam pomicanja.  

OPPO X 2021 Rollable Concept Handset | OPPO INNO DAY 2020

Općenito, Oppo X 2021 telefon  ima zakrivljene rubove, a gumbi  su  postavljeni   onako kako stoje na uobičajenim pametnim telefonima.

Međutim USB priključak Type-C   se  nalazi  krajnje desno na dnu ispod tankog dijela  i pokraj rešetke zvučnika.   

Čini se da se na stražnjoj strani telefona nalaze i tri kamere.  

Kada bi ovaj model telefona mogao biti komercijaliziran?

Budući da je Oppo X 2021   samo konceptni telefon,   moglo bi proći   više od godinu dana da bi bio u nekom obliku komercijalno dostupan. Uostalom to sugerira i 2021 broj u nazivu uređaja.


Reci što misliš!