Sci-Tech

VR ISKUSTVO BEZ KABELA

Oculus Quest 2 je najatraktivniji Facebookov VR uređaj do danas. Izvedba veća, a cijena niža!

Oculus Quest 2 je najatraktivniji Facebookov VR uređaj do danas. Izvedba veća, a cijena niža!

Rujan ove godine može se smatrati jednim od najprometnijih mjeseci za tehnološke kompanije. Apple je najavio novi Apple Watch i iPad, Sony objavio dostupnost i cijene PS5, a Facebook pokazao novu generaciju Oculus Questa 2 .

Oni koji nisu upoznati s Oculus Questom trebali bi znati da se radi o VR  uređaju koji može raditi i samostalno, što znači da većinu VR igara možete igrati bez povezivanja s računalom. 

Oculus Quest 2   dolazi   u bijeloj boji.  Sa  503 grama  je lakši   za 68 grama od prethodne generacije.   Također, remen za pričvršćivanje ima jednostavan dizajn u obliku slova T, a  materijal je  mekši i   jednostavniji za   prilagoditi nego kod izvornog Oculus Quest.

Uz to,  opremljen  je vanjskim kamerama na sve četiri strane za praćenje ruku i otkrivanje   okoliša. Na lijevoj strani nalazi se USB-C i 3,5 mm priključak,  dok se na desnoj strani nalazi gumb za napajanje i LED indikator. S donje strane  su  tipka za glasnoću i   dva  mikrofona.  Ugrađeni  zvučnici  isporučuju kinematografski 3D pozicijski zvuk.

Maska za oči lako se izvlači kako bi vam omogućila podešavanje položaja leća ili umetnula priloženi separator koji  ovaj VR uređaj  malo podiže od vašeg lica kako bi se   udobno mogao  koristiti s naočalama.  IPD (udaljenost između zjenica) promijenjena je iz metode klizača u oblik u kojem se okular izravno pomiče. Raspon podešavanja je 58/63 / 68 mm u 3 koraka.

Zaslon  Oculus Quest 2 je tekući kristal (LCD ).  Sada prikazuje sliku od 1.920  v 1.832 piksela za svako oko, u odnosu na 1.600 puta 1.440.  Quest 2 dijeli istu frekvenciju osvježavanja od 72 Hz kao i original, ali podrška od 90 Hz bit će dodana u bliskoj budućnosti.

Qualcomm Snapdragon XR2

Ipak, glavna nadogradnja Questa 2 je interna.  Uključuje   Qualcommov Snapdragon XR2  platformu koja pruža više od 11 puta AI obrade od  prethodnog rješenja. Uključuje  namjenski  procesor za računalni vid Engine for Visual Analytics (EVA) koji pomaže u rasterećenju ključnih zadataka vezanih uz VR za praćenje kako bi se omogućilo malo kašnjenje i smanjila ukupna potrošnja energije. 

SoC ima 6 GB radne memorije  i  do 256 GB interne flash memorije.   Wi-Fi 6 podržan Qualcomm FastConnect   6800 sustavom povezivanja omogućuju Oculus Quest 2 pružanje  u  bežičnog VR iskustva i podršku bržim brzinama preuzimanja.

Baterija je jedna  AA,   ali poanta je u tome da traje četiri puta duže nego prije zahvaljujući korištenje napredne heterogene računalne arhitekture.

Redizajnirani dodirni kontroleri imaju poboljšanu ergonomiju i intuitivne kontrole koje vaše geste, pokrete i radnje prenose izravno u VR. Možete čak povezati svoje VR slušalice s računalom kompatibilnim s igrama pomoću Oculus Link kabela da biste pristupili stotinama VR igara i doživljaja na računalu.

Cijena i dostupnost za kupnju  Oculus Quest 2

Vrijedno je napomenuti da je minimalna cijena druge generacije 299 dolara, što je također 100 dolara jeftinije od prethodne generacije.   Dodatne periferne jedinice uključuju traku za glavu Quest 2 Elite (49 USD), kutiju za spremanje (49 USD), komplet kompleta (39 USD) i Oculus Link kabel (79 USD).  Službena web stranica Facebook Oculus otvorila je globalne predbilježbe. 


Reci što misliš!