Sci-Tech

SVIJET FOTOGRAFIJE

Objavljen Alpha 7C najmanji i najlakši Sony mikro-single s punim kadrom

Objavljen Alpha 7C najmanji i najlakši Sony mikro-single s punim kadrom

Izvana je teško povjerovati da je Sony Alpha 7C kamera s punim kadrom i izmjenjivim lećama.

Sony Alpha 7C namijenjen je  starim korisnicima fotoaparata serije A7,  Youtuberima,  vlogerima ili  početnicima koji žele  fotoaparat s   izmjenjivim dizajnom objektiva s punim  kadrom.  

Dimenzija samo 124,0   x 71,1   x 59,7 mm,  u cjelini   je  poput A6600 koji se malo udebljao.  Mase je samo  509 g,  što je ekvivalent težini bočice vode.  Također je kućište otporno na prašinu i vlagu kako bi podržale potrebe snimanja u izazovnim okruženjima.  

LCD zaslon  osjetljiv na dodir s približno 921 000 točaka, promjenjivog je kuta.   Otvara se sa strane, što olakšava snimanje selfieja, snimaka iznad glave,  žablje perspektive ili onoga što korisnik zahtijeva. Gumb MOVIE postavljen je na vrh fotoaparata što također olakšava upravljanje tijekom snimanja u selfi načinu.

"Srce" A7C  je  24,2MP (približno učinkovit) 35 mm full-frame osvijetljeni Exmor R   CMOS senzor punog kadra s pozadinskim osvjetljenjem i BIONZ X   mehanizam za obradu slike, nudeći visoku osjetljivost,   širok dinamički raspon   i obradu podataka slike visoke brzine.

Kombinira visoku razlučivost s niskom razinom šuma, a  standardni ISO proširuje se na 51.200. Primjerice,   za snimanja u slabom osvjetljenju s niskom razinom šuma proširuje se na ISO 50-204.800.  Maksimalna brzina zatvarača A7C iznosi  1/4000, za razliku od  1/8000 uobičajenih profesionalnih fotoaparata.

Čak i u ovom kompaktnom kućištu, Alpha 7C nudi efekt stabilizacije u 5 koraka  koji omogućuje snimke bez potrebe za stativom. 

Napredni autofokus

Koristeći funkcije upravljane umjetnom inteligencijom,  Real-time Tracking praćenje u stvarnom vremenu automatski održava precizan fokus dok je tipka okidača pritisnuta dopola. Uz to, "Tracking On + AF-On" sada se može dodijeliti prilagođenoj tipki i  aktivirati odjednom dok je pritisnut gumb AF-ON.  Osim toga, željeni objekt može se odrediti dodirom na monitoru kada je "Touch Tracking" uključen putem izbornika i dostupno je i za fotografije i filmove.

AF funkcije  također imaju Real-time Eye AF za ljude i životinje  za postizanje brzog i preciznog fokusa. Kada koristite praćenje u stvarnom vremenu (dok je "Face / Eye Priority in AF" ON) s ljudskim subjektom, oko i lice subjekta otkrivaju se i zaključavaju u stvarnom vremenu s izuzetno visokom preciznošću.

Alpha 7C pruža široki, brzi i pouzdani AF koji se trenutno zaključava na željeni objekt bez gubitka fokusa, zahvaljujući svom AF sustavu za detekciju faze u žarišnoj ravnini od 693 točke koji pokriva približno 93 posto površine slike, uz dodatnih 425 točaka za otkrivanje kontrasta kako bi se osigurao pouzdan fokus.

Sony G Master serija zoom objektiva proširuje se na 12 mm

Kontinuirano snimanje

Alpha 7C ima kontinuirano snimanje do 10 sličica u sekundi uz AF/AE (automatsko izlaganje) korištenjem novorazvijene jedinice zatvarača i profinjenog sustava za obradu slike. Također je moguće kontinuirano snimati do 8 fps  u načinu prikaza uživo, uz minimalno kašnjenje prikaza tražila/zaslona za jednostavno, stabilno kadriranje iako se  subjekt   intenzivno kreće. 

Isto tako omogućuje snimanje do približno 223 JPEG (Fine L) slika, 115 komprimiranih RAW slika ili 45 nekomprimiranih RAW slika u jednom neprekidnom nizu i postiže vrlo preciznu i pouzdanu preciznost AF-a u svjetlu do EV-4. Te značajke olakšavaju snimanje objekata koji se brzo kreću u izazovnim okruženjima.

Sony Xperia 1 II recenzija - napokon pozitivno iznenađenje iz Japana

Proširene video mogućnosti

Očitavanje punih kadrova u punom pikselu bez potrebe za spajanjem piksela omogućuje snimanje više od dvostruke količine podataka potrebnih za 4K video (QFHD: 3840 x 2160) .   Uz to, Alpha 7C podržava HDR (HLG) i S-Log/S-Gamut profile, usporeno i brzo kretanje, brzo HD snimanje pri 120 fpsiii i druge napredne video značajke za dodatnu kreativnu slobodu.

Nadalje, ima Real-time Eye AF za ljude za video snimanje. Oko se automatski prati s velikom preciznošću i pouzdanošću, tako da se operater može koncentrirati na sadržaj, a ne na fokusiranje. Korisnici također mogu prilagoditi brzinu prijelaza AF u sedam postavki i osjetljivost pomaka AF objekta u pet postavki, prema svojim željama. Funkcija praćenja dodira također je dostupna za snimanje filmova.

Snimanje zvuka

Snimanje zvuka u visokoj kvaliteti nije problem.  Digitalno audio sučelje dodano je na višestruko sučelje (MI) fotoaparata, omogućavajući povezivanje ECM-B1M Shotgun mikrofona ili XLR-K3M XLR Adapter Kit-a za unos digitalnih audio signala izravno na Multi Interface (MI) Shoe radi čišćih i jasnijih audio zapisa.

Kao i ostali MI Shoe pribor, nisu potrebni kabeli ili baterije, što pruža neograničenu slobodu za izradu filmova Alpha sustava. Uređaji za slušalice i mikrofon također su osigurani za precizno praćenje snimljenog zvuka, a metapodaci pričvršćeni na filmske snimke okomito snimljene kamerom omogućuju da se snimka nakon prijenosa na pametni telefon također reproducira i uređuje u portretnom načinu.

Baterija  NP-FZ100 kapaciteta  2280mA pruža dovoljno snage  do 740  fotografija kada se koristi LCD   kadriranje ili   oko 680 fotografija kad se koristi EVF kadriranje.

Cijene i dostupnost

Nova Alpha 7C kompaktna kamera punog kadra bit će dostupna u listopadu 2020. po PMC od cca 2.100 eura (za tijelo kamere). 


Reci što misliš!