Sci-Tech

TABLETI

iPad Air 4 predstavio je Apple A14 5-nm SoC

iPad Air 4 predstavio je Apple A14 5-nm SoC

Apple je predstavio prvi iPad Air u listopadu 2013. godine, a 2014. godine naslijedio ga je iPad Air 2. Nakon toga dugo nije bilo nove serije, sve do prošle godine, a sada je predstavljen iPad Air 4.

Evo svih zanimljivosti o modelu.

iPad Air 4 nasljeđuje dizajn  iPad Pro

Dizajn aluminijskog kućišta  iPad Air 4  donosi znatne promjene koje su  više  u skladu s  izgledom iPad Pro. Apple je dodao nove sheme boja, pa   s obzirom na to,    četvrta generacija iPad Air  dolazi u svijetloplavim, ružičastim zlatnim i zelenim bojama, koje su dodane svemirskoj sivoj i srebrnoj boji. 

iPad Air 4 koristi zaslon zaobljenih kutova,  s četiri crna ruba   jednake širine.  Duljina dijagonale LCD  3,8 Megapixel Liquid Retina zaslona sada je  10,9 "   i rezolucije     2360 x 1640 piksela.  Nominalna svjetlina je  na 500nita.  Promotion adaptivna tehnologija brzine osvježavanja, koja iznosi 120 Hz, također je otkazana zbog pozicioniranja. Zaslon odlikuje antirefleksni  sloj,   pokrivenost opsega boja P3, True Tone i pune laminacija. 

Za razliku od iPad Pro, novi iPad Air ne koristi Face ID tehnologiju prepoznavanja lica, već  integrira novi brži  i sigurniji Touch ID prepoznavanje otiska prsta u gumb za  uključivanje/isključivanje na gornjem rubu.

Iako se čini kao da ima   otvor s četiri zvučnika, zapravo  su to dva stereo zvučnik.   Prednja kamera  od 7 MP i  stražnja od 12 MP,    iste  su koje   se koriste u  i iPad Pro.  

Uz to,  sada se možete  kladit  na USB-C priključak za prijenos podataka do 5 Gbps,   2 za povezivanje s kamerama, tvrdim diskovima i vanjskim monitorima do 4K.   Ako  priključite čarobnu tipkovnicu i Apple Pencil druge generacije, novi iPad Air jednostavno je iPad Pro!

A14 Bionic čip

iPad Air donosi ogromno poboljšanje performansi s   A14 Bionic čipom.  Izrađen je na  5-nanometarskoj procesnoj tehnologiji,  opremljen je  s 11,8 milijardi tranzistora za povećane performanse i energetsku učinkovitost u gotovo svakom dijelu čipa.  Grafički  s  4 jezgre olakšava  uređivanje 4K videozapisa, stvaranje  umjetničkih djela ili  igranje imerzivnih igara.

A14 Bionic uključuje novi 16-jezgreni Neural Engine, koji jamči ML performanse 10 puta veće od prošle generacije.  Tu je i podrška za Wi-Fi 6 i LTE povezivanje s   brzinama 60 % većim od prethodnog modela.

iPad Air 4  i  iPadOS 14

iPadOS 14,  donosi nove značajke i   koje iskorištavaju   mogućnosti uređaja,    poput velikog multi-touch zaslona i svestrane dodatne opreme. iPadOS 14 nadalje integrira Apple Pencil u iPad iskustvo radi boljih mogućnosti bilježenja i novih načina rada s rukom napisanim bilješkama.

Kada bilježi bilješke, Smart Selection koristi strojno učenje na uređaju za razlikovanje rukopisa od crteža, tako da se ručno napisani tekst može istim poznatim gestama lako odabrati, izrezati i zalijepiti u drugi dokument kao otkucani tekst.

Prepoznavanje oblika omogućuje  crtanje oblika koji su geometrijski savršeni i postavljaju se točno na svoje mjesto dodavanjem dijagrama i ilustracija u Notes.  Detektori podataka  rade s rukopisnim tekstom, prepoznavanjem telefonskih brojeva, datuma, adresa itd.

iPadOS 14 također donosi Scribble na iPad, omogućavajući korisnicima Apple Pencil da ručno pišu izravno u bilo kojem polju teksta, čineći akcije poput brzog odgovaranja na iMessage ili pretraživanja u Safariju brzo i jednostavno,  i sve to bez potrebe za uklanjanjem Apple Pencila.

iPad Air 4 cijena

Cijena je oko 630 eura do 980 eura, kao i uvijek, ovisno o verziji (WiFi ili LTE) i veličini memorije (  64 GB ili 256 GB ). Uključeni su punjač USB-C od 20 W i USB-C kabel od 1 metra. 

Tehničke značajke iPad Air-a:

  • Fizičke dimenzije: 247,6 x 178,5 x 6,1 mm
  • Težina: 458 (Wi-Fi) ili 460 (Wi-Fi + LTE) grama
  • Zaslon: 10,9 ”2360 × 1640 (264 PPI), IPS
  • Apple A14 Bionic
  • Prostor za pohranu: 64 ili 256 GB
  • Stražnja kamera: 12 megapiksela (f / 1,8), podržava 4K60 video snimanje
  • Prednja kamera: 7 megapiksela (f / 2.0), podržava snimanje video zapisa 1080p60
  • Baterija i punjenje: USB Type-C, baterija od 28,6 W

Reci što misliš!