Sci-Tech

Google Android 11 službeno lansiran. Koje su nove značajke?

Google Android 11 službeno lansiran. Koje su nove značajke?

Nakon otvorenih testnih beta rundi za programere, Google je najavio pokretanje službene verzije Androida 11.

Prvu nadogradnju  primaju  u sljedećih nekoliko dana Google Pixel  2/3/4 / 4A serije, OnePlus 8/8 Pro, OPPO Ace2, Realme X50 Pro, a potom Nokia i  neki Xiaomi modeli.   

Što se tiče ostalih marki ili modela telefona  na ažuriranje će trebati pričekati od  mjesec dva do nekoliko mjeseci.  Koje su nove značajke dodane u  Android 11?

Samim izgledom  Androida 11 se  ne razlikuje  puno od  „desetke“, ali  ima niz korisnih malih značajki.  Neke su  dostupne odmah, dok će se druge polako dodavati u sljedećih nekoliko  ažuriranja.

RAZINE PRIORITETA OBAVIJESTI

Android 11 dijeli obavijesti u tri kategorije: komunikacija (sva komunikacija u telefonu), zvučna obavijest i utišavanje.    Redoslijed prikaza  obavijesti ima dalje razine prioriteta,  ali    korisnicima je omogućeno odabrati  prioritete unutar  tih grupa.  Potom  će ih Android   poredati  prema vašem redoslijedu.  Ova funkcija  doista može pomoći  svima onima koji svakodnevno dobivaju  tonu pošte ili obavijesti.   

OBAVIJESTI O RAZGOVORU

Poruke iz bilo koje aplikacije za razmjenu poruka, uključujući ugrađenu aplikaciju za tekst, WhatsApp i Facebook Messenger, pojavit će se u namjenskom odjeljku za razgovor na vrhu ploče s obavijestima, odmah ispod brzih postavki.

Odatle ćete moći izvršiti neke određene radnje poput:

  • Postavljanje razgovora kao prečaca na početnom zaslonu uređaja Android 11.
  • Otvaranje razgovora kao mjehurića za chat
  • Stvaranje podsjetnika za razgovor.

MJEHURIĆI  ZA CHAT

Mjehurići za  chat  kao što su WhatsApp i druge aplikacije za razmjenu poruka  prvi su se put pojavili u Androidu 10. Nova verzija  sustava  poboljšava korisničko  iskustvo  dodavanjem opcija za  povlačenjem i zadržavanjem na vrhu drugih aplikacija.   Sada je sve   nalik  plutajućim mjehurićima Facebook Messengera  koji lebde na vašem ekranu  što znači da možete   razgovarati s nekim, dok koristite drugu aplikaciju u pozadini.

Osim toga sav komunikacijski softver u telefonu može dobiti funkciju 

SNIMANJE ZASLONA

Više vam nije potrebna   aplikacija treće strane za snimanje zaslona.  Sada je ugrađena u sustav.  Značajka će biti dostupna u ladici za brze postavke sustava s gumbom koji započinje snimanje i omogućuje vam zaustavljanje. Kad je snimanje završeno, telefon generira MP4 video datoteku. Baš poput statičnog snimka zaslona, korisnik može odmah vidjeti krajnji rezultat ili podijeliti datoteku. Google također dodaje nove načine za uređivanje snimki zaslona. 

ISKLJUČIVANJE ZVUKA OBAVIJESTI TIJEKOM SNIMANJA VIDEOZAPISA

Još jedna nova značajka Androida 11 je mogućnost sprečavanja aplikacijama da prekidaju snimanje videozapisa obavijestima zbog kojih telefon proizvodi zvukove i vibrira. U principu, ova nova značajka bit će dio postavki aplikacije kamere i korisnik je može aktivirati. S uključenom značajkom, kamera će spriječiti druge aplikacije da šalju obavijesti i ometaju izradu videozapisa.

MULTIMEDIJSKA KONTROLA

U Androidu 11,  multimedijsko kontrolno sučelje stavljeno  je u  izbornik brzih postavki  kako bi se  pojednostavilo prebacivanje   audio ili video sadržaja na vanjske uređaje,  bilo da se radi o slušalicama, zvučnicima ili televizoru.   Trenutno je postupak odabira prilično složen, što znači da ako imate Bluetooth zvučnik i par bežičnih slušalica, prebacivanje između njih dvoje je bolno. S Androidom 11 to   se  mijenja.

KONTROLA PAMETNIH UREĐAJA U NAŠEM DOMU (IoT)

Budući da je  sve  više pametnih uređaja koji se pojavljuju  u našem  domu,  Google  je   dodao  u sustavu brzi pristup njihovim kontrolama kako bi mogli  upravljati s njima  bez potrebe za otvaranjem aplikacija.

BOLJA KONTROLA NAD PRIVATNOŠĆU  

Kontrole privatnosti postupno su se poboljšavale tijekom vremena na Androidu, a   novi sustav donosi jednokratno dopuštenje  aplikacijama  za  pristup mikrofonu, kameri ili  nekom drugom mjestu u uređaju.  Primjerice prilikom instalacije.  Potom ta dopuštenja mogu biti  suspendirana  i   po potrebi opet autorizirana. Ovo je slično onome što iOS nudi godinama. 

Uz to,  ako se neke aplikacije nisu dugo koristile, Android   automatski opoziva autorizaciju  dozvola   tih aplikacija.  S obzirom na to da aplikacije mogu vremenom mijenjati pravila o privatnosti, ovo može biti od velike pomoći.

AKTIVIRANJE TAMNOG NAČINA RADA U ODREĐENO VRIJEME

Tamni način rada prvi se put pojavio na Androidu 10, kada su osigurana samo osnovna uključivanja i isključivanja.   Androida 11 dobio je dodatne postavke rasporeda uključivanja tamne teme.  Značajka je jednostavna i nije baš nova jer su marke kao što je Samsung stvorile metode koje omogućuju korisniku postavljanje vremena za aktiviranje i deaktiviranje tamnog sučelja u modelima s Androidom 10.

AŽURIRAJTE ANDROID SUSTAV U TRGOVINI PLAY

Google na mjesečnoj bazi  pokreće  sigurnosna ažuriranja,   ali ne mogu ih dobiti odmah svi telefoni  zbog kašnjenja od strane operatora i proizvođača uređaja. Kako bi riješili ovaj problem, sigurnosnu nadogradnju je   moguće preuzeti   putem Trgovine Play. 

Prednost ovog novog pristupa je što  možete dobiti najnovija sigurnosna ažuriranja i nije potrebno čekati da vam ga proizvođač uređaja pusti u opticaj. Osim toga,  imate li neki stariji uređaj i  proizvođač više   nema u planu  vam  pružati  sigurnosnu  podršku, moći će te istu sami preuzeti i instalirati.  

 "NE OMETAJ "  PREKIDI

Ne ometaj u Androidu 11 omogućit će određivanje   aplikacija i kontakata koji mogu zaobići ograničenja za utišavanje obavijesti. Za to postoje granulirane kontrole, tako da možete postaviti samo svoje prioritetne razgovore da prekidaju  uključenu opciju Ne ometaj ili sve razgovore itd.

OGRANIČENJA PRISTUPA POHRANI

Ovu značajku će  pozdraviti  svaki Android korisnik.  Još je jedna  je od onih  dizajniranih   za povećanje naše privatnosti   i pronalazi paralelu u Appleovom iOS-u.  Ograničava da svaka aplikacija može raditi s datotekama drugih aplikacija  bez većih ograničenja, odnosno   može "vidjeti" strukturu direktorija sustava.  S novim sustavom  aplikacije imaju tzv. karantenu,    privatnu mapu za pohranu potrebnih datoteka koja nije dostupna drugim aplikacijama.   

 ANDROID 11 – OSTALE ZANIMLJIVE ZNAČAJKE

  • Dodani su novi načini za  kopiranje teksta s mjesta koja prije niste mogli.
  •  Prikaz povijesti obavijesti tijekom protekla 24 sata
  • dodana je podrška za slike sa širim spektrom boja  (10-bitne)    tako da se mogu koristiti kao pozadine.
  • Uz klasične kontrole glasnoće poziva i obavijesti, multimedije i alarma , Android 11 uvodi i novi kanal glasnoće namijenjen virtualnim asistentima poput Google Assistant-a ili Amazon Alexa.
  • Sučelje Android Auto sada je bežično , ali samo za kompatibilne automobile
  • Prijedlozi za automatsko popunjavanje sada će se prikazati izravno na traci predviđanja tipkovnice koju koristite, umjesto da se prikazuju kao padajući izbornik. Ovo je slično novom korisničkom sučelju za automatsko popunjavanje koje Google planira uvesti u Chrome za Android svojim sljedećim velikim izdanjem.
  • Korisnici Android Enterprisea mogu računati na bolju zaštitu privatnih podataka na uređajima tvrtke.

Reci što misliš!