pandemija
WHO: Daleko smo od postizanja kolektivnog imuniteta
Svjetska zdravstvena organizacija u utorak je izvijestila da čovječanstvo nije ni blizu postizanja razine imuniteta na koronavirus koji bi bio neophodan za stjecanje kolektivnog imuniteta, potrebnog da bi se prekinula transmisija bolesti.
Kolektivni imunitet obično se postiže cijepljenjem i većina znanstvenika smatra kako bi najmanje 70 posto stanovništva moralo imati antitijela da bi se zaustavilo daljnje širenje epidemije.
No neki su znanstvenici kazali da bi se, čak i u slučaju da polovina stanovništva stekne imunitet, mogao stvoriti zaštitni učinak, prenose američki mediji.
No tu je teoriju u utorak odbacio voditelj odjela WHO-a za izvanredne situacije, dr. Michael Ryan, kazavši da globalno nismo ni blizu razini imuniteta potrebnoj za prekid transmisije bolesti.
Većina dosad provedenih studija ukazuje na to da antitijela posjeduje samo 10 do 20 posto ljudi.
Dr. Bruce Aylward, visoki savjetnik glavnog direktora WHO-a, dodao je da bi se svakom kampanjom cijepljenja trebao dosegnuti cilj kojim bi se obuhvatilo puno više od 50 posto svjetskog stanovništva.
"Ne želimo biti u krivu. Ako želite planirati visoku pokrivenost ne biste smjeli vjerovati u mogućnost da bi prag kolektivnog imuniteta mogao biti nizak", rekao je.
Izdvojeno
-
Friško objavljene nominacije za Oskara ponukale su me da vam konačno pišem o filmu koji od svojeg premijernog prikazivanja na prošlogodišnjem Sundanceu još uvijek nije uspio pronaći put do naših kina, ali se to zahvaljujući nominaciji u kategoriji najbolje muške uloge možda i promjeni. Dame i gospodo - ''A Different Man''!
-
Rak vrata maternice spada u one vrste raka koji se mogu u najvećem broju slučajeva spriječiti ranim otkrivanjem i liječenjem premalignih promjena. Zbog toga nijedna žena ne bi smjela u današnje vrijeme umrijeti od raka vrata maternice, ukoliko se redovito provode ginekološki pregledi i bolest otkrije na vrijeme.
-
-
Prirodno ljute namirnice izvanredno su ljekovite – zahvaljujući tvarima koje im daju prodoran miris i okus. Primjerice, luk je, zajedno s češnjakom, dobro ostaviti da nakon rezanja malo ''odstoji''.
Reci što misliš!