Sci-Tech

kreće i upis prve generacije studenata

Algebra postaje prvo privatno sveučilište u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj

Algebra postaje prvo privatno sveučilište u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj

Obrazovna institucija Algebra dobila je pozitivnu akreditacijsku preporuku Akreditacijskog savjeta Agencije za znanost i visoko obrazovanje za pokretanje Sveučilišta Algebra u Zagrebu

Tako je stvoren temelj za početak rada i upis prve generacije studenata na prvo privatno sveučilište u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj, stoji u priopćenju.

Uskoro "Sveučilište Algebra", u prvom roku 30 mjesta za inženjera računarstva

Studijski program Računarstvo provodit će FER-ovi i Algebrini nastavnici i asistenti, a na prvom upisnom roku otvoreno je 30 mjesta. Program traje tri godine, donosi 180 ECTS bodova te akademski naziv sveučilišni prvostupnik (baccalaureus) inženjer računarstva.

Njime se omogućava stjecanje kompetencija za analizu i rješavanje srednje složenih inženjerskih problema, rad u timu i doprinos oblikovanju sustava i procesa s područja računarstva, uz korištenje temeljnih znanja iz matematike, fizike, elektrotehnike i računarstva te suvremenih računarskih alata.

Pripreme za osnivanje Sveučilišta su počele prije gotovo tri godine, a prošli tjedan izdana je pozitivna akreditacijska preporuka i upućena Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje je izdalo rješenje za osnivanje pravnog subjekta „Sveučilište Algebra“.

Dekan Visokog učilišta Algebra Mislav Balković rekao je kako Hrvatska ima jedan od najbrže rastućih trendova porasta udjela diplomiranih ICT stručnjaka i trenutno je na šestom mjestu prema udjelu ICT diplomanata, odnosno prilično iznad EU prosjeka.

Na Algebri i FER-ov studij računarstva na engleskom jeziku

"Algebra, uz ostale hrvatske visokoškolske institucije iz digitalnog područja, već 20 godina radi na toj misiji. Međutim, osnivanjem Sveučilišta Algebra dodatno ćemo djelovati na povećanje te brojke u sljedećih 10 godina i to kroz privlačenje stranih studenata, ali i otvaranje dodatnih kapaciteta za domaće", ustvrdio je.

Po riječima dekana zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva Gordana Gledeca, sljedećih nekoliko godina, na Algebri će se provoditi FER-ov sveučilišni studij računarstva, na engleskom jeziku.

"Unatoč trenutnoj situaciji, ova suradnja ima svoj strateški karakter i moramo gledati u budućnost, a naša je odgovornost da dodatno pozicioniramo Hrvatsku na karti visokog obrazovanja te okupimo što širu frontu institucija s kojima ćemo raditi na privlačenju talenata“, naglasio je.


Reci što misliš!