Sci-Tech

Google slučajno pokrenuo distribuciju prve beta verzije Androida 11.Što ima novog?

Google slučajno pokrenuo distribuciju prve beta verzije Androida 11.Što ima novog?

Iako je službeno pokretanje prve beta verzije Androida 11 u obliku internetske prezentacije odgođeno zbog demonstracija i nemira u Sjedinjenim Državama, neki Pixel 4 XL modeli dobili su najnoviju nadogradnju na verzije RPB1.200504.018, veličine datoteke 736 MB.

Korisnici koji su primili Androida 11 prvu beta nadogradnju podijelili su s javnošću svoja otkrića o tome što je dodano u OS u odnosu na prethodne testne verzije.  Uglavnom ima puno novih promjena, uključujući dodavanje tri oblika ikona aplikacija:  IconShapeVessel, IconShapeTaperedRect, IconShapePebble.

Još jedna  novost je  Korisnička kontrola (Quick Control) opcija koja se pojavljuje dugim pritiskom tipke za uključivanje / isključivanje  i omogućuje kontrolu pametnih kućnih uređaja i  bankovnih kartica za  Google Pay.

Osim toga, Android 11 ima dodanu funkciju prijedloga aplikacija koja će preporučiti aplikacije temeljene na najnovijim   ili najčešće korištenim aplikacijama korisnika.  Ove preporučene aplikacije prikazuju se na dnu glavnog zaslona.

Zanimljivo je,  da su se u  pokretaču za početni zaslon pojavili  savjeti za aplikacije, a  u donjem redu na početnom zaslonu  različite ikone aplikacija, ovisno o situaciji.  I na kraju, u brzim postavkama pojavio se odjeljak za upravljanje medijskim sadržajem.

Android 11 podržava i Bubble notifikacije prema zadanim postavkama, a sada Beta 1 dodaje novi podizbornik za omogućavanje Bubble notifikacija. Taj se podizbornik nalazi u Postavkama> Aplikacije i obavijesti> Obavijesti> Mjehurići.

Pregled za razvojne programere također otkriva  poboljšani neuronski mrežni API za izvođenje računalno intenzivnih operacija na uređaju, kao što su aplikacije za strojno učenje. U novom izdanju postoje i više  postavki privatnosti i sigurnosti , a vlasnicima uređaja moguće je odobriti privremeni pristup putem jednokratnih dozvola koja vrijede samo dok aplikacija ostaje otvorena.

I na kraju bi dodali,  prema dosadašnjoj praksi, Google će dalje lansirati novu Android Beta verziju za korisnike Pixel serije,  a   testiranje će se pridružiti i ostali mobilni telefoni. Na primjer, Nokia, ASUS, OPPO i Xiaomi.  

Međutim, s obzirom da je još uvijek u beta verziji, obično je problematična, pa čak i Google priznaje da OS nije stabilan sve dok druga beta verzija ne bude objavljena u srpnju.

U međuvremenu, treća i posljednja, beta će biti objavljena u kolovozu, nakon čega slijedi izdavanje konačne verzije Androida 11 u rujnu.


Reci što misliš!