Sci-Tech

posljedice Covida-19

Prodaja mobilnih telefona u prvom kvartalu pala najviše u povijesti

Prodaja mobilnih telefona u prvom kvartalu pala najviše u povijesti

Posljednje istraživanje Gartnera, pokazuje da je zbog utjecaja pandemije COVID-19, globalno tržište pametnih telefona doživjelo najgori pad u povijesti.

Prema statističkim podacima, globalna isporuka pametnih telefona u prvom tromjesečju 2020. godine iznosila je 299 milijuna jedinica, što je smanjenje za 20,2 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prvih 5 prodajnih marki su Samsung, Huawei, Apple, Xiaomi i OPPO, a među njima je samo Xiaomi  zabilježio  lagani  rast  za 1,4 %  i ima  udjel  od 9,3 % globalnog tržišta, kaže se u izvještaju Gartnera.

 

amsung  je  isporučio   55,333 milijuna  uređaja, što je manje  22,7 uostotna boda u odnosu na isto razdoblje 2019., a tržišni udio iznosi  im 18,5 %. Drugoplasirani Huawei   isporučio je  27,3 postotna boda manje uređaja ( 42,499 milijuna)  i   ima 14,2 %  udjela na tržištu.  

Za ovaj pad isporuke analitičari  vjeruje da  je osim  utjecaja epidemije  znatno doprinijela  zabrana  da  Huawei koristi Googleovu GMS usluge.   Smatraju da  čak i ako Huawei aktivno pokrene vlastitu uslugu HMS aplikacija, za potrošače izvan Kine,   neće postojati veliki interes interes za nove   mobilne telefone, posebno na europskom tržištu. Prodaja će dalje biti usko grlo.

Apple  je isporučio je 40,9 milijuna jedinica, što je manje za 8,2 postotna boda i sada  imaju 13,7 % tržišta. Izvještaj ističe da Apple nije morao zatvoriti tvornice u Kini i kapaciteti   opskrbnog lanca nisu  prekinuti,  prodajni rezultati  mogli su  biti  rekordni.   Srećom, nakon internetske prodaje Applea i oporavka proizvodnje krajem ožujka,  te  prodajom novog iPhone SE 2020, ukupni rezultata izgleda dobro.  

Xiaomi, koji  dominira Indijom, blago je rastao,  jer se epidemija u Indiji dogodila relativno kasno.  Međutim, u ovom drugom tromjesečju epidemija  se razbuktala i  pitanje je  može li  Xiaomi  održati  pozitivan učinak  1Q 2020.  Rezultati  u drugom tromjesečju dati će nam odgovor.

OPPO pošiljke su  na petom mjestu  sa 23.949.000 isporučenih uređaja, što je manje za 19,1 postotna boda u odnosu na isto razdoblje 2019.

I IDC je u svojem istraživanju tržišta pokazao slične rezultate....


Reci što misliš!