Sci-Tech

SLUŽBENO PREDSTAVLJENA

Sony ZV-1 kompaktna praktična i svestrana vlog kamera za učinkovitije stvaranje sadržaja

Sony ZV-1 kompaktna praktična i svestrana vlog kamera za učinkovitije stvaranje sadržaja

Sony ZV-1 vlog kamere stane u svaki džep, jednostavna je za upotrebu, ali opet dovoljno moćna kako bi zadovoljila potrebe vloggera i svih onih koji žele stvoriti putopisne videozapise, možda dijeliti svoje strasti i hobije, bez obzira jesu li novi u igri ili profesionalci.

Sony ZV-1 dizajn i funkcionalnost 

ZV-1 dobiva  dizajn od RX-100 V5 i V7.  Lagana je za držati u ruci sa svojih 294 grama i  ima hvataljku za jednostavnje   držanje u jednoj ruci tijekom snimanja selfija, čak i kad je ekran okrenut prema vama. 

Međutim, hvataljka je prilagođena za držanje u desnoj ruci što bi možda moglo  biti malo nespretno ljevacima. 

Također nema prstena otvora oko objektiva, jer je omogućeno automatski upravljati fokusom i ekspozicijom. 

Stražnji LCD zaslon osjetljiv  na dodir  dijagonalno mjeri 3,0 " ( 921.600 točaka) i  može se otvoriti bočno te nagnuti  za 180 stupnjeva. 

Na gornjoj strani je mikrofon s 3 kapsule   posebno dizajniran za audio-snimanje  prema naprijed  uz minimiziranje pozadinske buke.  ZV-1 se također isporučuje s priborom za vjetar koji se uklapa u MI cipelu kako bi se smanjile smetnje vjetra.  Osim toga na ovom gornjem bridu  je i veliki gumb REC.

Na  desnoj strani  je Micro HDMI  priključak  za spajanje s vanjskim diktafonom ili monitorom, Micro USB  (prijenos / punjenje) priključak (šteta što nije modernog tipa C)  i 3,5 mm ulaz za mikrofon kako bi se poboljšale  audio funkcije snimanja.

ZV-1  je opremljen s 20.1 MP 1 inčnim Exmor RS senzorom,    revidiranim  BIONZ X procesorom slike i prednjim LSI-om, koji dramatično poboljšavaju brzinu i propusnost cjelokupnog sustava za obradu slike,  smanjujući buku i nudeći veću percipiranu razlučivost i definiciju boja. 

Nadopunjuje ih  ZEISS Vario-Sonnar T standardnim zum objektivom od 24-70 mm s   maksimalnim rasponom blende f / 1,8-2,8  koji pomaže u izoliranju predmeta i izvedbi u uvjetima slabog osvjetljenja. Primijenjen je i ZEISS T anti-refleksni premaz za suzbijanje refleksije i odsjaja za poboljšani kontrast i vjernost boja.

Oslanjajući se na vrhunsku tehnologiju razvijenu za fotoaparate serije α  (Alpha ) i RX,  uključuje napredno automatsko fokusiranje (AF) koje omogućuje snimanje i praćenje subjekata uz visoku točnost i brzinu. Da bi se fokus zadržao na predviđenom subjektu ili subjektima u užurbanom okruženju, AF u stvarnom vremenu i praćenje videozapisa u stvarnom vremenu omogućuju ZV-1 da ostane ‘zaključan’ na oči/lice subjekta ili neprimjetno prebaci fokus između više subjekata kontrolirajući brzinu AF i osjetljivost praćenja po potrebi.

Brzi hibridni AF sustav s 357 točaka otkrivanja faza

ZV-1 opremljen je senzorskim AF sustavom za detekciju faza koji  poboljšava brzinu automatskog fokusiranja  podjednako za fotografije i   video zapise.  Kamera koristi hibridni sustav s 357 točaka otkrivanja faza koje pokrivaju otprilike 68 % okvira  u kombinaciji  sa sustavom za otkrivanje kontrasta od 425 područja  za brzo i precizno fokusiranje u nizu situacija.

Lice je prioritet

Rafinirana znanost o bojama pomaže optimizirati tonove kože,  kako u mirnim tako i u video načinima, kako bi se postigao zdrav i prirodan izgled koji uključuje različite starosne dobi, spolove i nacionalnost. Zadana postavka je Mid i može se prilagoditi na Off, Low ili Hi.  

Funkcija omekšavanja kože i  AE s prioritetom lica otkriva lice subjekta i prilagođava ekspoziciju kako bi se lice prikazalo u idealnoj svjetlini, čak i ako hodate iz svijetlog mjesta u sjenu. Ova AE tehnologija također suzbija nagle promjene ekspozicije ako se subjekt brzo okrene od kadra kako bi se uklonili neočekivani bljeskovi ili ekstremno tamni snimci.

Postavke i izbornik funkcija

Sve je gotovo isto kao i kod ostalih Sony fotoaparata.  Izbornik funkcija  ima  12 prečica za uređivanje. 

Bokeh

Uređaj ima  namjensku bokeh  tipku (C1),  koja  djeluje poput poslastice sve dok ste u Inteligentnom Auto modu jer  donosi  na dodir zamagljenu pozadinu automatskim prebacivanjem otvora blende iz maksimalno otvorenog položaja  u zatvoreni položaj.   Ova funkcija defokusiranja pozadine  slična je  popularnom  Portretnom efektu na iPhoneu. Uz to, sve promijene  možete gledati u stvarnom vremenu na preklopnom zaslonu.

Prezentacija proizvoda ( Product Showcase Setting)

Preko druge namjenske tipke oznake  C2 ulazi se u način rada "prezentacija proizvoda" i   fokus se automatski prebacuje s vašeg lica na objekt  koji se drži u blizini objektiva. Ovo je izvrsna  opcija za  jednostavnije snimanje recenzija proizvoda i sličnog video sadržaja.

Snimanje video zapisa

Ovaj maleni fotoaparat nudi gotovo sve video značajke poznate s mnogo većih Sonyjevih kamera.  Ima  snimanje u 4K u XAVCS  format za snimanje visokih brzina bita do 100 Mb / s.   Korištenjem očitavanja punog piksela bez binkinga, kamera prikuplja oko 1,7x informacija potrebnih za 4K izlaz.

Tu je i način rada 1080p pri 25, 50 ili 100 fps.  Ima  čak i  proxy video snimanje (paralelno snimanje mnogo manjih datoteka )   za lakše uređivanje na sporim računalima.  U video modu naći će te  optičku stabilizaciju u Steady Shot koji ima dva načina rada: standardni i aktivni. 

Naravno,   postoji  jedan nedostatak.  Samo 5 minuta snimanja u 4K rezoluciji, a za daljnji nastavak opet morate omogućiti snimanje.  Ali ako se u  postavkama promijeni  automatsko isključivanje  i  postavi dozvoljena viša temperatura,  trebalo bi biti moguće snimanje do 30 minuta.

U Full HD-u,  omogućeno je   snimanje od 120 fps (sporo snimanje).  Uz sve to, kamera nudi i namjenski HFR mod koji pojačava brzinu kadrova do 960 fps.

Snimanje fotografija

Nećete biti razočarani kad su u pitanju fotografije jer bi one trebale imati dobru kvalitetu. Ovdje je uključeno snimanje RAW fotografija,   poluautomatika i potpuni ručni način rada.

Bežično povezivanje

Ugrađena Bluetooth i Wi-Fi veza omogućuje  prijenos  na mobilne uređaje za izravno dijeljenje putem Interneta na društvene mreže,   e-poštu ili  pohranu u oblaku. Podržan je i NFC  s jednim dodirom između kamere i kompatibilnih mobilnih uređaja, bez složenog podešavanja.

Nakon što je mobilni uređaj povezan,   također može  prenositi  live  sadržaj na svom zaslonu i pomoću pametnog daljinskog upravljača na daljinu kontrolirati otpuštanje zatvarača fotoaparata.  Uz to, moguća je i veza sa pametnim telefonom pomoću QR koda, a ZV-1 je također kompatibilan s dodatkom Movie Edit iz mobilne aplikacije Imaging Edge.

Sony ZV-1 ostale značajke za stvaraoce sadržaja i blogova 

  • elektronski zatvarač protiv distorzije  za potpuno tiho snimanje, kao i mogućnost rada pri brzinama zatvarača   1/32000 sekundi.   
  • Fn izborniku se može pristupiti i uređivati odmah nakon kontinuiranog snimanja, dok je zapisivanje  podataka još uvijek u tijeku.
  • promijene prva tri znaka naziva datoteke iz DSC u tri znaka po izboru korisnika
  • prikaz, pregled i brisanje kontinuiranih fotografija  u skupinama 
  • rotiranjem upravljačkog prstena omogućeno je zumiranje  između pet uobičajenih žarišnih duljina (24, 28, 35, 50 ili 70 mm) .
  • mogućnost postavljanja  minimalne brzine zatvarača kada se koristi ISO AUTO kako bi se smanjilo zamagljivanje zatvarača.
  • postavke kreativnog stila: standardno, živopisno, neutralno, jasno, duboko, svjetlo, portret, pejzaž, zalazak sunca, noćni prizor, jesensko lišće, crno-bijelo, sepija i stilska kutija.
  • funkcija Photo Capture ugrađena je izravno u kameru
  • NTSC / PAL izmjenjivost 
  • vertikalni videozapisi mogu se snimati s ugrađenim metapodacima kako bi se ispravila okomita orijentacija tijekom reprodukcije.
  • Hibridni Log-Gamma (HDR)  / S-Gamut3.Cine / S-Log3, S-Gamut3 / S-Log3.
  • intervalno snimanje   time-lapse videozapisa
  • Novi Highlight Movie Maker koji stvara kratke filmove unutar kamere u rezoluciji 4K ili HD bez potrebe za post-produkcijskim uređivanjem.

Cijene i dostupnost

Vlog kamera ZV-1 bit će dostupna   u lipnju 2020., po cijeni od otprilike € 800.

ZV-1 je također kompatibilan s GP-VPT2BT drškom za snimanje s bežičnim daljinskim upravljačem, a nudi dodatnu stabilnost i udobnost u kombinaciji s povezivanjem bez kabela.

Specifikacije Sony ZV-1

  • Dimenzije (Š x V x D):   105,5 x 60 x 43,5 mm 
  • Masa:    294 grama ( kučište s baterijom i memorijom)
  • Senzor:  CMOS veličine  1"  rezolucije 20,1 MP,  maksimalna razlučivost 5472 x 3648 piksela
  • Omjer: 1: 1, 3: 2, 4: 3, 16: 9 
  • Format datoteke slike: JPEG,  RAW
  • Stabilizacija slike: digitalna i optička 
  • Leće:  žarišna duljina  9,4 do 25,7 mm (žarišna duljina 35 mm: 24 do 70 mm)
  • Zum: optički  2.7x ; digitalni  16,3x maksimalno (44x kombinirano zumiranje) 
  • Maksimalni otvor blende  f / 1,8 do 2,8 
  • Raspon fokusa:

1,97 "do beskonačnosti / 5 cm do beskonačnosti (široko)

11,81" do beskonačnosti / 30 cm do beskonačnosti (telefoto) 

  • Optički dizajn:  10 elemenata u 9 grupa 
  • Osjetljivost na ISO:  Automatski100 do 12800 (Prošireno: 64 do 25600) 
  • Brzina zatvarača: 

Mehanički zatvarač  1/2000 do 30 sekundi  i 1/2000 do 4 sekunde u automatskom načinu rada

Elektronički zatvarač 1/32000 do 30 sekundi  i 1/32000 do 4 sekunde u automatskom načinu rada 

  • Metoda mjerenja:  prosjek, prosjek ponderiran u prosjeku, višeslojan 
  • Nadoknada izloženosti -3 do +3 EV (1/3 EV koraka) 
  • Balans bijele boje: Automatski, Oblačno, Temperatura u boji, Prilagođeno, Dnevno svjetlo, Bljesak, Fluorescentno (hladno bijelo), Fluorescentno (dnevno bijelo), Fluorescentno (dnevno svjetlo), Fluorescentno (toplo bijelo), Žarulja, Sjena, Podvodno 
  • Neprekidno snimanje do  24 fps pri 20,1 MP 
  • Intervalno snimanje 
  • Automatski timer 2/5/10-sekundi odgađanja 
  • Posebne mogućnosti:  panorama 
  • Video načini snimanja: 

MP4 / XAVC S

UHD 4K (3840 x 2160) pri 23.976p / 25p / 29.97p [60 do 100 Mb / s]

Full HD (1920 x 1080) pri 23.976p / 25p / 29.97p / 50p / 59.94p / 100p / 119,88p [16 do 100 Mb / s]

AVCHD / MP4

Full HD (1920 x 1080) pri 50i / 59,94i [17 do 24 Mb / s]

  • Snimanje zvuka: ugrađeni vanjski mikrofon (stereo) i ulaz vanjskog mikrofona (stereo)
  • Format audio datoteka: AC3, linearni PCM (stereo) 
  • Tražilo i monitor : z globni LCD zaslon osjetljiv na dodir 3"  rezolucija   921.600 piksela 
  • Sučelje:  utor za memorijsku karticu SD / SDHC / SDXC / Memory Stick Duo Hybrid 
  • Povezivanje: 3,5 mm mikrofon, HDMI D (mikro), USB Micro-B (USB 2.0), Bluetooth,  Wi-Fi
  • Baterija:  1 x NP-BX1 punjenja litij-ion, 3.6 VDC, 1240 mAh (pribl. 260 snimaka)

Reci što misliš!