Sci-Tech

#studija

Hidroksiklorokin bi mogao biti štetan za oboljele od covida-19

Hidroksiklorokin bi mogao biti štetan za oboljele od covida-19
Ilustracija

Lijek za malariju hidroksiklorokin, koji u prevenciji koronavirusa koristi američki predsjednik Donald Trump, dovodi se u vezu s povećanjem smrtnih ishoda od covida-19, tvrdi se u studij stručnjaka objavljenoj u medicinskom časopisu Lancet.

U istraživanju su se koristili podaci iz 671 bolnice i obuhvaćeno je više od 96.000 ljudi hospitaliziranih zbog covida-19 na šest kontinenata.

Hidroksiklorokin i njemu srodni lijek klorokin, uzimalo je sa ili bez antibiotika macrolida 14.888 pacijenata, dok 81.144 pacijenata nije uzimalo ništa od toga, nakon čega je studija pokazala da su pacijenti koji su uzimali spomenute antimalarike bili pod povećanim rizikom od smrti u odnosu na drugu skupinu.

Stručnjaci smatraju da se spomenuti lijekovi ne bi trebali koristiti u liječenju covida-19 sve dok ne dođu rezultati kliničkih ispitivanja koji bi potvrdili sigurnost i učinkovitost tih lijekova kod pacijenata oboljelih od novog koronavirusa.

Potražnja za hidroksiklorokinom jako je porasla nakon što je Trump hvalio taj antimalarik kao mogući lijek protiv koronavirusa početkom travnja.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) je za hidroksiklorokin izdala upozorenje.

U četvrtak je agencija Reuters javila da će britanski zdravstveni radnici sudjelovati u međunarodnom istraživanju koje pokušava ustanoviti mogu li dva antimalarika, uključujući hidroksiklorokin koji je rekao da uzima Donald Trump, biti prevencija protiv koronavirusa.

U istraživanju "COPCOV" sudjelovat će više od 40.000 zdravstvenih radnika iz Europe, Afrike, Azije i Južne Amerike.

Istraživanje, pod vodstvom Sveučilišta u Oxfordu a u suradnji s istraživačkim centrom za tropsku medicinu (MORU) iz Bangkoka, započet će u četvrtak u bolnicama u Brightonu i Oxfordu.

"Zbilja ne znamo jesu li klorokin ili hidroksiklorokin blagotvorni ili štetni protiv covida-19", rekao je profesor sa Sveučilišta u Oxfordu Nicholas White koji je suvoditelj istraživanja i član MORU-a.

"Najbolji način da saznamo jesi li efikasni u prevenciji covida-19 su klinička ispitivanja", dodao je.

Istraživački tim koji provodi istraživanje COPCOV navodi da laboratorijski dokazi pokazuju da bi antimalarici mogli biti efikasni u prevenciji ili liječenju covida-19, ali za sada nema konačnog zaključka.


Reci što misliš!