Sci-Tech

Hardverski nedostaci

Za Galaxy S20 Ultra nadogradnja ne rješava probleme fokusa kamere

Za Galaxy S20 Ultra nadogradnja ne rješava probleme fokusa  kamere

Prema mnogobrojnim vlasnicima Galaxy S20 Ultra na Samsungovim forumima, prilikom snimanja fotografija izbliza kamera ne uspijeva uspostaviti ispravni fokus na subjektu, a u najgorem slučaju fotografije su zamagljene.

Ovaj problem s  fokusom kod Galaxy S20 Ultra prisutan je od prvog dana  bez obzira  jesu li pogonjeni Snapdragon i Exynos čipsetima.   Iako je tvrtka  djelomice riješila   problem  ažuriranjima softvera,  ali nažalost,  neće biti  moguće u potpunosti nadvladati  ga.  Barem prema  postu  moderatora na Samsungovom korejskom forumu. 

Problem je zapravo  veličina  senzora 1 / 1,33 inča i  sustav leća u  Galaxy S20 Ultra, zbog čega je dubina polja (DoF) plitka  i  pri fotografiranju objekata iz neposredne blizine pozadina ostaje "van" fokusa, zamagljena ili s  smanjenim detaljima.  Budući da žarišna duljina određuje sustav leća, ovo je dio hardvera koji se ne može temeljito popraviti softverskim zakrpama.

Drugim riječima, općenito fotografiranje scena, automatsko fokusiranje ne bi trebao biti problem,  ali s obzirom na to da je žarišna duljina veća od normalne, subjekt  će ostajati izvan fokusa kada snimate iz blizine manje od 10 cm. 

Usporedba: Samsung Galaxy S20 i S20 + vs Xiaomi Mi 10 i Mi 10 Plus

Međutim,  problema  oko fokusiranja iz neposredne blizine nije jedini. Prema DxOMark, kamera u većini slučajeva pravilno fokusira, ali kad je svjetlost slaba, brzina je znatno sporija. Taj problem su uočili i na  108 MP kameri  u Xiaomi Mi Note 10 Pro. Kao uzrok navode ne mogućnost integriranja tehnologije fokusiranja s dvostrukim pikselom poput S10 i Note 10,  niti  2x2 OCL  senzora  kompozitnih piksela na Oppo Find X2 Pro.  Umjesto toga, Galaxy S20 Ultra ima samo uobičajeni PADF.

Prema zaključku DxOMarka, Galaxy S20 Ultra uvijek može zauzeti dobru ekspoziciju, dobre boje i detalje.  Međutim, problemi poput zumiranja izbliza, sporog automatskog fokusiranja pri slabom osvjetljenju i loših rezultata noćnog snimanja spriječili su S20 Ultra da nadmaši vrhunske telefone u bazi. 

S obzirom na impresivne tehničke specifikacije telefona i njegovu   cijenu, ljubitelji Samsung telefona mogu biti malo razočarani.  Stoga, iako S20 Ultra i dalje djeluje vrlo dobro u mnogim okruženjima snimanja, on ne postavlja novo mjerilo za kvalitetu slike na pametnom telefonu.

Eto, vlasnici  će se morati  pomiriti s tim nedostacima kamere.   


Reci što misliš!