Sci-Tech

za geekove i geekete

Kako Vivo s APEX 2020 vidi budućnost pametnih telefona - Wow!

Kako Vivo s APEX 2020 vidi budućnost pametnih telefona - Wow!

Vivo je objavio novi konceptni pametni telefon APEX 2020. Na temelju prethodne dvije generacije ovaj model je radikalniji i prepun naprednih tehnologija. Ide korak dalje u pogledu zaslona, kamera i punjenja.

Agresivno rješenje cijelog zaslona

Vivo APEX 2020 ima zaslon duljine dijagonale  6,45 inča rezolucije 2.330 x 1.080 piksela. Kut savijanja lijeve i desne strane   zaslona dosegao je čak 120 ° . Time se "eliminiraju" crni okviri na prednjem dijelu što u konačnici ostavlja oku jedan impresivan  dojam. Umjesto standardnih gumba koji se nalazi duž lijevog ili desnog brida, koriste se  kapacitivni.  

Foto: screenshot

Prednja kamera  i mikrofon ispod zaslona

Današnja rješenja za smještaj prednje kamere u   obliku kapljice ili malih otvora  su  još uvijek samo prijelazna.  Kako bi se postigao puni integritet zaslona jedno od boljih rješenja su   skočne kamere, ali najidealnije  bilo bi postavljanje ispod zaslona.

Vivo Apex 2020 ima upravo  potonje rješenje za svoju  16 MP  kameru.  Koristi   poseban sklop  za povećanje propusnost svjetla  do 6 puta iznad  leće u odnosu na okolni dio zaslona.   Također smanjuje utjecaj optičkih smetnji, difrakcije  itd.   Senzor također nudi vezu  4 u 1 piksela Ispod ekrana se nalazi mikrofon.

Vivo X30 i X30 Pro pametni su telefoni na koje vrijedi obratiti pažnju

Kamere: moćno zumiranje i Anti-shake tehnologija

Na mobitelu su evidentne   dvostruke stražnje kamere s promjenjivim zumom i Gimbal kamera. Što to konkretno znači i gdje se krije inovativnost?  Idemo odgovoriti na ovo pitanje. 

Foto: screenshot

Umjesto dosadašnjih raznih rješenja koje smo vidjeli za postizanje zooma,  Vivo za ovaj model  donosi  mogućnost kontinuiranog  optičkog zumiranja  (periskopskom). Temelji se na telefotofotu s pomičnim elementima objektiva  koji omogućuju prelazak s uvećanja od 5x na 7,5x .  Impresionira da cijeli  modul je  debljine  samo 6,2 mm kako ne bi  utjecao  na ukupnu debljinu uređaja.

Vivo iQOO 3 - novi je moćan igrač u segmentu isplativih flagshipa

Što se tiče  sprječavanja učinka protresanja, tvrtka je osmislila strukturu  "mikro-glave"  koja se ugrađuje u glavni objektiv. Inspirirana je rotacijom očne jabučice kameleona.   Ova tehnologija naziva se  "super stabilni gimbal glavne kamere"  i omogućava  optičku stabilizaciju slike u više smjerova.  Time se postiže 200 % veći kut stabilizacije  od običnog OIS-a. Uz to, može učinkovito produljiti vrijeme ekspozicije i poboljšati mogućnost noćnog snimanja kamere  48 MP senzora.

Osim toga, vivo APEX 2020  ima funkciju uklanjanja prolaznika ili nekih slučajnih objekata u kadru u stvarnom vremenu. 

Još jedna zanimljiva tehnologija je funkcija automatskog fokusiranja glasa . To nije ništa drugo nego mogućnost selektivnog pojačanja zvukova, npr. ljudskog govora. Za to se koriste tri mikrofona.

Qi punjenje baterije moćnije od žičanog kod nekih mobitela

Ništa manje bitno, ovaj model  opremljen je i bežičnom tehnologijom brzog punjenja od 60 W, a prema službenom izvješću može napuniti bateriju do 2000 mAh kapaciteta u samo 20 minuta. Moćno!  Samo, tvrtka nije otkrila nikakve detalje o tehnologijo kojom to postižu.

Vivo V17: kombinacija elegancije, četverostruke kamere i uravnoteženih performansi

APEX 2020 kao konceptni telefon  neće se masovno proizvoditi u izvornom obliku, ali  pokazane tehnologije na njemu mogu se jedna po jedna pojaviti u nadolazećim vivo   mobilnim telefonima jer  predstavljaju  razvojni smjer mobilnih telefona kompanije u budućnosti.  

 Vivo APEX 2020 osnovne karakteristike

  • Dimenzije:  157,25 x 66,2 x 8,8 mm  
  • Masa: 169 grama
  • OS: Android 10
  • Zaslon: 6,45 "; 2 330 x 1 080 s kutom od 120 °
  • SoC: Qualcomm Snapdragon 865
  • Memorija: LPDDR5 RAM 12 GB  /interna flash  256 GB
  • Baterija: 60 W bežično punjenje
  • Kamere:  prednja 16 MP ispod zaslona // dvostruke stražnje  od 48 MP + 16 MP s kontinuiranim optičkim zumom koji oscilira između 5x i 7,5x

Reci što misliš!