Sci-Tech

Čistoća je pola zdravlja

Kako održavati mobitele čistim?

Kako održavati mobitele čistim?

Mikroorganizmi su posvuda, ali nisu vidljive golim okom. Tako su i naši pametni telefoni prepuni tih sićušnih organizama. Neki su bezopasni, no ima onih koji mogu naštetiti zdravlju. Zato je potrebno održavati mobitele čistim. Kako, naučite iz ovog članka.

Mobitele držimo  u rukama,  nosimo u džepovima, torbicama, ruksacima ili ostavljamo bilo gdje na stolovima, stolicama i automobilu.  Potom prinosimo uhu ili  blizu  nosa, usta i očiju što  je  najbrži mogući način da  damo  zločestim (patogenim) mikroorganizmima slobodan pristup u naše  tijelo.  Mislimo da vam je sve jasno!

ŠTO NIKADA NE BISTE TREBALI KORISTITI ZA ČIŠĆENJE MOBITELA?

Namjenska sredstva za čišćenje staklenih površina,  tekućine za pranje posuđa i ruku te alkohol.  

Nema sumnje da su za vaše prozore,  staklene površine, ruke, lice,  posuđe i proizvode od plastike namjenska  sredstva za čišćenje i dezinfekciju  učinkovita.  Ali vaši zasloni pametnih telefona imaju oleofobne  premaze, odnosno  vrlo tanak film nanometarske debljine koji nije vidljiv i zahvaljujući njemu nema otisaka prstiju na zaslonu, Ujedno  štiti  uređaj od vlage i prašine.

Ova navedena zabranjena sredstva  uklanjaju taj oleofobni sloj.  Razlog je što  sadrže alkohol ili su   uglavnom abrazivna  te kao takva  snažno  djeluju na   površine na koju se nanose razgrađujući  sitne čestice sloja.

Papirnati ručnici i maramice, toaletni papir, dijelovi odjeće

Ovo je još jedna grupa zabranjenih sredstava za čišćenje.  Papir i  tkanina odjeće mogu ostaviti mrlje i učiniti vaš telefon još prljavijim. Čak mogu ogrebati zaslon  telefona jer oleofobni sloj se ne može oduprijeti  mehaničkim oštećenjima. 

Sada kada znate što je sve zabranjeno koristiti sigurno se pitate.....

ŠTO MOŽEMO KORISTITI ZA ČIŠĆENJE MOBITELA?

Krpica od mikrovlakana je kraljica

Otiske prstiju očistite   krpicom od mikrovlakana. Ako je ekran jako prljav, krpicu možete navlažiti vodom.  Ne prskajte  vodu izravno po ekranu. Ovu metodu možete koristiti i za čišćenje  okvira i stražnje strane telefona. Isto tako za čišćenje stražnje strane  umočite krpicu u tekućinu koja se sastoji od alkohola i vode u omjeru 1:1.

Voda

Ako vaš telefon ima IP67 i viši certifikat otpornosti na vodu i prašinu, možete  ga oprati ispod slavine. No, opet bez upotrebe  deterdženta.   Potom ga dobro obrišite,  ali ne ručnikom ili kuhinjskom krpom već onom od mikrovlakana.  Pripazite da  dobro obrišete gornji zvučnik i sve priključke.

Ljepljiva traka

Prašina, kosa i dlaka   mogu se naći u priključcima   i pukotinama na zaslonu. Najbolji način  čišćenja je uporaba ljepljive trake. Zalijepite na otvore, malo pritisnite i odlijepite.  Za mjesta koja su premala za samoljepljivu  traka možete koristiti čačkalicu. Ne koristite usisavač i komprimirani zrak za čišćenje uređaja.

Pet razloga zašto korištenje SD kartica na Android mobitelima nije uvijek dobra ideja

UV sterilizator

Jedini način sterilizacije ili potpune dezinfekcije je  UV sterilizator.  Koriste se u frizerskim i kozmetičkim salonima. Eto, ako imate nekog  tko radi u takvom salonu zamolite da vam sterilizira uređaj.  Sterilizacija  se vrši na principu emitiranja UV svjetlosti koja može   ubiti do 99,99% bakterija i mikroba.

60 Hz, 90 Hz ili 120 Hz: što znače ove brzine osvježavanja zaslona za mobilne telefone

I na kraju, perite i čistite vaše torbice, futrole, maske i navlake u kojima držite mobitele.  Ako koristite silikonske navlake na stražnjoj   strani mobitela bilo poželjno da  barem svakih 6 mjeseci kupite novu, jer je gotovo nemoguće riješiti se nakupljenih bakterija.  


Reci što misliš!