Sci-Tech

Netflix počinje koristiti AV1 kodek za uštedu podataka na vašim android mobitelima

Netflix počinje koristiti AV1 kodek za uštedu podataka na vašim android mobitelima

Novi Netflix AV1 kodek može uštedjeti streaming podatke do 20 % u odnosu na trenutne VP9 kodeke u mobilnoj aplikaciji

AV1 je video kodek koji je prvi put objavljen u ožujku 2018. Dizajniran je da se natječe s prethodnim generacijama kodeka poput HEVC / VP9 i H.264 / VP8. Njegov razvoj započeo je  davne 2015. godine,  od strane Saveza za otvorene medije,   u koji su uključeni Netflix , Amazon, Google, Intel,  Microsoft,   Apple  i velikog broja pružatelja sadržaja, a  sve s ciljem   izbjegavanja  plaćanja  skupih licenci za kodeke poput  HEVC.  

AV1 može generirati datoteke koje su   30-50 % manje od H.264 / VP8 i  do 30 % manje od HEVC-a iako  još uvijek ima nekih manjih problema.  Međutim bitno je da povećava učinkovitost kompresije koja rezultira potrošnjom razmjerno manje podataka,  što itekako ima smisla za mobilnu aplikaciju.

Trenutno je kodek dostupan za platformu Android  i samo  za odabrane naslove.   Možete ga omogućiti u postavkama odabirom opcije "spremi podatke". Netflix dodaje da njihov AV1 kodek koristi open-source dav1d dekoder koji su izgradile zajednice VideoLAN, VLC i FFmpeg, ".

U planu je predstaviti AV1 na svim platformama. Osim toga, Netflix usko surađuje s proizvođačima hardvera kako bi povećao dostupnost. Čak su  i sponzorirali natječaj  radi optimiziranja 10-bitnih performansi.   YouTube također  već koristi kodek AV1  više od godinu dana.  Trenutno omogućuje protok podataka  bez naknade samo uz razlučivost do 480p.  Razlog je što  AV1 kodek zahtijeva snažniji uređaj na strani prijema za dekomprimiranje podataka. 

Kodek podržavaju   Chrome i Firefox, ali  nema implementacije za Safari i Edge (iako Microsoft   ima podršku za Windows 10).


Reci što misliš!